Ви не знали: одне налаштування, яке прискорить комп’ютер на Windows 11

У поради два боки медалі. Ви діятимете на свій страх і ризик.

Користувачі із завидною частотою лаються на Windows 11. Вона не користується сильною популярністю серед світу. Однак тим, кому все ж довелося зіткнутися з ОС, можна трохи полегшити собі життя. Зокрема, є варіант щодо прискорення системи.

Можна погратися з налаштуванням Virtualization-based Security (VBS). Це “Безпека на основі віртуалізації”. Опція за замовчуванням активована на нових ноутбуках і настільних комп’ютерах, а також у варіантах, якщо виконується чисте встановлення Windows 11. Завдяки VBS з’являється безпечна область в оперативній пам’яті, яка ізолюється від решти системи.

Дізнатися про статус VBS можна так:

  • Натискаємо комбінацію Win+R, відкривається вікно “Виконати”.
  • Вводимо msinfo32 і натискаємо Enter.
  • У меню “Відомості про систему”, що з’явилося, потрібен пункт “Безпека на основі віртуалізації”. Якщо світиться “Виконання”, значить функція ввімкнена.

Відключити VBS можна завдяки меню “Пуск”. У ньому вводиться команда “Ізоляція ядра”. Після маніпуляцій можна буде помітити приріст продуктивності за рахунок вільних ресурсів. Вони витрачалися на перевірку автентичності коду.

Важливо: VBS після вимкнення може зробити ПК вразливим перед хакерами. Тому, якщо ви використовуєте систему під конфіденційну офіційну роботу, то краще не ризикувати.

Якщо ви все ж пішли на спокусу і вирішили трохи прискорити свою ОС, то вмикайте функцію назад після кінця ігрового матчу або виконання ресурсномісткого завдання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.