ТОП-9 найкращих браузерів для Android

Вибір мобільного браузера – це ще квест. Якщо на ПК присутні очевидні лідери ринку, то для смартфонів та планшетів все не так однозначно. Серед хороших програм часто виявляються ті, про які багато хто навіть не чув, а мобільні версії браузерів від відомих розробників здатні неприємно здивувати специфічними нюансами, які підійдуть далеко не кожному.

Особливо якщо ці нюанси пов’язані із блокуванням реклами, вбудованим VPN або неадекватним споживанням пам’яті пристрою. Тому ми підготували черговий рейтинг додатків, щоб чесно та неупереджено виявити найкращі браузери для Андроїд смартфона.

№9 – Kiwi Browser

Завантажити: Google Play

Kiwi Browser припаде до душі, в першу чергу тим, хто звик користуватися Google Chrome на комп’ютері. Адже на Kiwi можна встановити ті ж розширення, що і на Chrome – у браузера повна сумісність. Є у Kiwi і вбудований блокувальник реклами, тому окреме розширення не знадобиться.

Варто відзначити і інтерфейс, в якому є кілька цікавих функцій, наприклад, можливість опустити пошуковий рядок вниз екрана, що на практиці дуже зручно. До приємних особливостей інтерфейсу також відносяться нічний режим, що настроюється, і можливість відтворення відео у фоновому режимі через плаваюче віконце, здатне переміщатися по вкладках.

№8 – Firefox

Завантажити: Google Play

Старий добрий Firefox у добірці навряд чи когось здивує. Продукти від Mozilla стабільно потрапляють у будь-який топ браузерів для Андроїд, і, загалом, цілком заслужено. Firefox працює на своєму унікальному движку, тому браузер дуже спритний і не споживає прорву оперативної пам’яті.

Люблять Firefox і за гнучкі налаштування, що дозволяють кастомізувати під себе браузер, а також турботу про приватність користувачів. За останню відповідає вбудований VPN разом із блокувальником відстеження, який не віддасть ваші cookie-файли будь-кому. Простий, але водночас продуманий інтерфейс – ще один сильний бік Firefox. Як і повна синхронізація із ПК-версією.

№7 – Інтернет Samsung

Завантажити: Google Play

Зазвичай фірмові браузери від виробників смартфонів не користуються особливою популярністю, але Samsung Internet – приємний виняток із правил. Браузер просто під зав’язку набитий різними фічами, яких тут дуже багато. Інтерфейс у стилі One UI повністю кастомізується та добре масштабується навіть під «великі» діагоналі планшетів.

Є підтримка доповнень, яких не те щоб багато, але ключові, на кшталт блокувальників реклами, ви точно знайдете. Синхронізація через обліковий запис Samsung дозволяє швидко розкидати звичні налаштування відразу по кількох пристроях. Ну і аналог режиму «інкогніто» у браузера набагато продуманіше, ніж у конкурентів. Наприклад, завантажені в цьому режимі фото одразу потрапляють у приховану папку у галереї смартфона.

№6 – Чистий веб-браузер

Завантажити: Google Play

Сучасні програми дуже ресурсомісткі, а гаджети з великою кількістю ОЗУ є далеко не у всіх. Тому було б непогано знайти спритний браузер для старого Андроїда – і це Pure Web Browser. У ньому немає вбудованих банерів, настирливих push-повідомлень, і нескінченного збору даних користувача.

Ви отримаєте простий, але швидкий браузер, який мало «важить», легко налаштовується, може похвалитися лаконічним інтерфейсом та наявністю темної теми. Є тут і блокувальник реклами, а також зручна вбудована фіча для завантаження відео, що сподобалися. Загалом, економний та безкоштовний браузер для Андроїд без реклами, в якому немає нічого зайвого.

№5 – Brave

Завантажити: Google Play

Brave – якщо і не найбезпечніший браузер з доступних безкоштовно, то один з таких. Розробники зробили ставку на конфіденційність користувачів, тому браузер блокує спроби веб-сайтів збирати особисту інформацію. І, звичайно, Brave йде в комплекті з блокувальником реклами, який нещадно випилює всі настирливі банери.

Також браузер дозволяє переглядати сайти анонімно, підключаючись до них через Tor. Ще однією фішкою Brave стала наявність власної криптовалюти. Якщо користувач хоче дивитися рекламу, то йому за це капатиме крипта, яку можна залишити собі або подарувати власникам улюбленого сайту. А ще в Brave інтерфейс, що повністю настроюється, де можна прибрати з очей що завгодно.

№4 – Google Chrome

Завантажити: Google Play

Можна багато говорити про те, наскільки Гугл Хром ненажерливий і як любить збирати особисту інформацію користувачів. Але це не змінить того факту, що Chrome – найбільш скачуваний і найшвидший браузер для Андроїд. Зручний мінімалістичний інтерфейс, швидкість завантаження сторінок, надійність, безліч розширень на вибір далеко не весь список його переваг.

Google Chrome синхронізується з браузерами на інших пристроях, зберігає паролі, має унікальні інструменти на кшталт пісочниці, щоб відкривати потенційно небезпечні сайти. Так, це не легкий браузер для старих смартфонів, але для будь-яких інших – чудовий варіант.

№3 – Microsoft Edge

Завантажити: Google Play

Microsoft Edge і раніше був хороший: стабільна робота, непогана швидкість, продуманий інтерфейс з нижньою панеллю для швидкого доступу до потрібних функцій, зручна інтеграція з іншими сервісами від Microsoft. А тепер у Edge є ще й New Bing – вбудована нейромережа на базі Chat GPT, спеціально натренована, щоб давати розгорнуті відповіді на будь-які питання користувачів.

З New Bing можна спілкуватися, як із живою людиною. Він вміє перекладати тексти, наводити їх коротку вичавку, рекомендувати серіали, складати інструкції з вирішення проблем із залізом/софтом, та багато іншого. Загалом браузер із ряду міцних середняків дуже швидко вирвався до перспективних лідерів.

№2 – DuckDuckGo

Завантажити: Google Play

На перший погляд, DuckDuckGo не є нічого особливого. У нього немає якихось наворочених функцій та сотень налаштувань для регулювання всього і вся. Зате з DuckDuckGo ви можете бути впевненими, що до ваших пошукових запитів не дістануться сайти, щоб потім показувати релевантну рекламу. Цей браузер робить ставку на максимальну приватність користувачів.

Її забезпечують приватний пошук, інтелектуальне шифрування, захист від відстеження, захист електронної пошти та інші фічі. Також браузер надає сайтам рейтинг надійності, так що користувач заздалегідь знатиме, які ресурси не проти дістатися до чужих даних. А ще DuckDuckGo – дуже легкий браузер із приємним, мінімалістичним інтерфейсом, у якому немає нічого зайвого.

№1 – Opera Mobile

Завантажити: Google Play

Настав час назвати найкращий браузер для Андроїд, і на нашу думку це Opera Mobile! За останні роки розробники виконали воістину фантастичну роботу. Opera обзавелася дуже зручною системою групування вкладок, стала швидше та продуктивніше.

“З коробки” доступний блокувальник реклами, темна тема, вбудований ВПН. В наявності продуманий приватний режим, зручна інтеграція з безліччю популярних сервісів на кшталт месенджерів та систем штучного інтелекту. На останні Opera робить окремий акцент і незабаром, окрім доступу до розумних підказок і ChatGPT, для користувачів запрацює ще й фірмовий ІІ Aria.

Тепер ви знаєте, який браузер встановити на Андроїд, Краще спробувати відразу кілька варіантів, щоб визначитися і вибрати програму, що підходять під ваші завдання та характеристики смартфона

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.