Windows 12: чого очікувати від нової версії ОС

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найпопулярнішими операційними системами для настільних ПК, за даними магазину keysoft.store, стали ОС компанії Microsoft. Є думка, що вони простіші в освоєнні, ніж ОС, що базуються на ядрі Лінукс. Програмний гігант з Редмонда регулярно оновлює свої продукти. Періодично виходять великі оновлення. Частіше з’являються патчі виправлень і невеликих поліпшень. Коли розробники починають розуміти, що поточна версія ОС перестає відповідати вимогам сучасності, випускається нова версія системи, насичена можливостями і функціями, яких раніше не було.

Зараз актуальною вважається Windows 11, але програмісти вже давно працюють над новою системою, яку можна назвати умовно Windows 12. Якою буде нова ОС, коли вона з’явиться на ринку і чого, взагалі, варто від неї очікувати користувачам? Подробиць на цю тему не так багато, але ті, кому цікава ця тема, вже змогли оцінити прототип нового дизайну робочого столу, який може з’явитися в Windows 12 “Next Valley”.

З виходом цієї ОС очікується кілька серйозних оновлень. Новий дизайн і функціонал отримають екран блокування і Центр дій. Крім того, в систему можуть бути інтегровані технології штучного інтелекту, здатні істотно розширити можливості ОС. Останній пункт стає вкрай важливим на тлі дедалі більшої затребуваності різних ШІ-інструментів у користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Терміни виходу і назва

Джерела, наближені до керівництва компанії, повідомляють про ймовірний реліз Windows 12 у 2024 році. Найімовірніше, нова десктопна система буде представлена користувачам восени наступного року. Це припущення ґрунтується на традиції Microsoft, коли всі значущі оновлення “викочуються” восени. Але жодної офіційної інформації про дату релізу поки що немає. Цілком можливо, терміни виходу Microsoft дещо зрушить, якщо програмістам фінальна версія здасться “сирою” і потребуватиме доопрацювання.

У світі, як ми знаємо, все відносно. Назва нової системи зовсім не обов’язково буде такою, як про це пишуть ЗМІ. Згадайте, як після Windows 8 з’явилася Windows 10, хоча всі очікували побачити Windows 9. Якщо виходити з цього, у назві нового продукту навіть може не виявитися “Windows 12”. Розробники використовують поєднання “Next Valley” для кодового позначення Windows 12. Що стоїть за ним, відомо тільки їм.

Чи з’явиться щось по-справжньому нове?

Розробники, судячи з усього, заготовили для користувачів чимало сюрпризів. У всіх подробицях ми дізнаємося про них тільки, коли відбудеться реліз. Але дещо відомо з витоків. Так, увагу привертає невеликий фрагмент відео з конференції Microsoft Ignite від 12 жовтня 2022 року. У ньому можна побачити робочий стіл. Фахівці, проаналізувавши його, знайшли щонайменше 5 нововведень. Це “плаваюча” панель завдань, плаваюча панель завдань і плаваюче вікно пошуку в центрі верхньої частини екрана. Крім того, системні значки виводяться в правому верхньому кутку екрана поверх фонової картинки, а прогноз погоди відображається у верхньому лівому кутку дисплея також поверх фонового зображення на робочому столі.

Варто розуміти, що це лише найпомітніші, але не найзначніші зміни. Інші важливі моменти приховані “під капотом”, але саме вони забезпечуватимуть новій ОС міць, швидкість і зручність використання. Показане можна вважати декларацією того, чого прагне Microsoft у новому поколінні своєї ОС. Команда програмістів намагається зробити універсальний інтерфейс, який би забезпечував зручність як на сенсорних екранах, так і на традиційних ПК, керованими мишею та клавіатурою.

Скільки коштуватиме Windows 12?

Найдивовижніше, що нова Windows 12, найімовірніше, пропонуватиметься на безоплатній основі, всупереч чуткам. Безкоштовно можна буде оновити сумісні комп’ютери. Якщо ж буде потрібно встановити нову ОС на ПК, який не відповідає офіційним вимогам, але встановлення на який все ж можливе, потрібно буде придбати ключ. Цей самий принцип працює і щодо нових пристроїв, куплених без попередньо встановленої ОС.

Вартість ліцензій, вважають експерти, не перевищуватиме того рівня цін, який зараз існує для Windows 10 і Windows 11. Така думка ґрунтується на тому, що компанія буде прагнути перевести на нову систему більшу кількість користувачів за невеликий термін. Важливим стимулом тут може стати лояльна до користувачів цінова політика.

Росіяни можуть впасти в зневіру на тлі санкцій, вважаючи, що позбудуться можливості використання офіційних версій цієї ОС. Насправді, все не так погано, адже навіть зараз, коли Microsoft пішла з Росії, можна цілком законно купити Windows та інші продукти компанії за найкращою ціною в магазині Keysoft.store.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.