Microsoft випустить Windows CorePC, схожу на iPadOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows можна встановити практично на будь-який комп’ютер, але за це доводиться платити “громіздкістю” і проблемами з оптимізацією. За інформацією порталу Windows Central, незабаром Microsoft виправить це недопрацювання, випустивши спеціальну “модульну” версію ОС, яка буде адаптована для найрізноманітніших пристроїв.

Раніше Microsoft вже намагалася створити універсальну платформу під назвою Windows Core. Головна мета полягала в наданні порівняно невимогливої та безпечної ОС, позбавленої “застарілих” функцій, які забезпечують Windows її традиційною універсальністю. У підсумку вона так і не дійшла до стадії релізу – але, за чутками, компанія не відмовилася від своєї ідеї.

Як стверджують журналісти, нова Windows з кодовою назвою CorePC буде випускатися паралельно з базовою десктопною версією. Вона замислюється як модульний варіант Windows, що дає змогу адаптувати ОС до складних, компактних та інших пристроїв. За рахунок “блокової” структури операційка зможе позбавлятися від функцій, які не потрібні на окремо взятому гаджеті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, якщо компанія захоче випустити аналог хромбука, то зможе зібрати невелику ОС, яка працює тільки з Edge, веб-додатками, програмами для Android і офісним пакетом Microsoft. Решта функцій будуть вирізані за непотрібністю. З чуток, така версія вже перебуває на стадії тестування і займає на 60-75% менше місця, ніж Windows 11 SE.

Крім підстроювання під конкретний пристрій, Windows CorePC отримає загальне для всіх гаджетів нововведення – встановлення на кілька розділів, як в iPad OS або Android. Іншими словами, користувачеві буде доступний тільки робочий простір на окремому розділі накопичувача, а системні файли будуть приховані. Це дасть змогу Windows швидше оновлюватися, підвищить безпеку, а також спростить скидання системи до заводських налаштувань.

Так може виглядати CorePC після встановлення

Крім того, CorePC зможе працювати і як повнофункціональна Windows. Також повідомляється про можливий реліз збірки ОС під назвою Neon, оптимізованої для роботи зі старими додатками. Ще одна можлива модифікація – CorePC з ШІ-функціями. Вона зможе пропонувати контекстні підказки на основі аналізу відображуваного контенту і отримає інші корисні можливості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.