Що таке Windows 11 Tiny11 і як з її допомогою прискорити старий комп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно сторонні розробники випустили полегшене видання Windows 11 під назвою Tiny11. Ця версія операційної системи споживає мінімальну кількість оперативної пам’яті і займає вдвічі менше місця на диску, ніж звичайна Windows 11. У процесі створення цієї системи було видалено все зайве, що дає змогу їй без проблем запускатися на комп’ютерах з дуже обмеженими можливостями.

Варто зазначити, що Tiny11 є легальною операційною системою, створеною на основі офіційного дистрибутива, викачаного з сайту Microsoft, тому, після встановлення, вона вимагатиме активації. Установчий файл образу з Tiny11 доступний для завантаження у вільному доступі.

Чим Tiny11 краща за Windows 11?

Досі Windows 11 вважається однією з найвимогливіших операційних систем. Насправді, вона не потребує такої кількості системних ресурсів, які були заявлені в її вимогах. І, команда розробників з NTDEV змогла довести це на практиці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вони вирішили створити власну версію операційної системи з абревіатурою Tiny11, позбувшись майже всіх недоліків, які були присутні в оригінальній версії Windows 11. Зовні, Tiny11 нічим не відрізняється від звичайної Windows 11. Ця версія операційної системи здатна працювати на старих комп’ютерах всього з 2 ГБ оперативної пам’яті.

Той факт, що Tiny11 достатньо всього 2 ГБ оперативної пам’яті для роботи, є значним досягненням розробників з NTDEV, враховуючи, що для роботи звичайної Windows 11, потрібно як мінімум 4 ГБ оперативної пам’яті.

Також варто відзначити, що Tiny11 займає набагато менше дискового простору, ніж класична Windows 11. Після встановлення та налаштування Tiny11 займає всього 8 ГБ на диску, в той час як звичайна Windows 11 займає близько 24 ГБ дискового простору.

Що покладено в основу Tiny11?

Для створення Tiny11, команда розробників з NTDEV взяла за основу дистрибутив Windows 11 Pro версії 22H2, випущений у вересні 2022 року, який було законно завантажено з офіційного сайту Microsoft.

Щоб перетворити Windows 11 на Tiny11, розробникам довелося видалити безліч різних компонентів, детальний список яких не афішувався.

До складу Tiny11 були включені такі базові додатки як: калькулятор, блокнот, paint, термінал, спеціальні можливості для людей з обмеженими можливостями і магазин додатків.

На відміну від оригінальної Windows 11, за замовчуванням, Tiny11 може працювати тільки з локальними обліковими записами, тому користувачеві не доведеться реєструватися на сайті Microsoft і прив’язувати до нього свій профіль.

У Tiny11 немає жодного піратства

Творці проекту Tiny11 не вносили особливих змін в оригінальний дистрибутив операційної системи Windows 11. Користувачі повинні розуміти, що Tiny11 не є зламаною версією Windows 11. Це, скоріше, модифікація оригінальної операційної системи, якій, для повноцінної роботи, також потрібен ліцензійний ключ.

Корпорація Microsoft ніяк не прокоментувала появу Tiny11. Однак, цю операційну систему можна також використовувати і для оновлення до Windows 11.

Думаю, дочитавши цю статтю до кінця, багатьом дійсно стане цікаво, що ж це за операційна система Tiny11.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.