Як перевірити стан батареї ноутбука в Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Акумулятори наших пристроїв не можуть працювати вічно, рано чи пізно вони стають непридатними. Важливо стежити за станом батареї, щоб несподівано не залишитися сам на сам із мертвим ноутбуком. А за законом Мерфі це обов’язково трапиться в найбільш невідповідний момент.

Якщо ви користуєтеся Windows, старшою за 8 версію, то отримати докладний звіт про стан батареї пристрою буде просто.

Вам знадобиться командна оболонка Windows PowerShell. Найпростіший спосіб отримати до неї доступ – клацнути правою кнопкою миші значок “Пуск” і вибрати Windows PowerShell (Адміністратор) у меню, що з’явилося. Спливаюче вікно може запросити дозвіл на внесення змін у пристрій, погодьтеся.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З’явиться синє командне вікно PowerShell, що дозволяє вводити команди для автоматизації завдань у Windows 10. Введіть powercfg /batteryreport /output “C:\battery-report.html” у поле і натисніть Enter.

PowerShell підкаже, куди збережено файл battery-report.html.

Знайдіть у провіднику і відкрий файл зі звітом.

А як зрозуміти, що у звіті?

У звіті буде вказано стан батареї ноутбука, наскільки добре і як довго вона може працювати.

У розділі “Нещодавнє використання” фіксується кожен раз, коли ноутбук працював від батареї або використовував адаптер живлення. Кожен розряд за останні три дні відстежується в розділі “Використання батареї”. Детальнішу інформацію про використання батареї в розділі “Історія використання”.

Розділ “Історія ємності батареї” показує, як ємність змінювалася з плином часу. Праворуч вказано розрахункову ємність, ліворуч поточну повну ємність акумулятора ноутбука, яка зменшуватиметься з часом, що активніше використовується пристрій.

Далі розташований розділ оцінки терміну служби батареї. Праворуч ви побачите, як довго акумулятор має працювати, зліва реальний час автономної роботи ноутбука.

Поточна оцінка терміну служби батареї знаходиться в нижній частині звіту. У цьому випадку мій комп’ютер працюватиме 6:06:59 за проєктної потужності, але наразі протримається 4:12:01.

Тепер, коли ви знаєте, як контролювати стан акумулятора, жодних неприємностей він не завдасть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.