Вийшло оновлення Google Chrome до версії 109. Що нового?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Компанія Google оновила стабільні збірки Chrome на підтримуваних платформах до версії 109. Вона містить кілька помітних нововведень.

У мобільну версію Chrome додано підтримку функції Secure Payment Confirmation (SPC), яка дозволяє підтверджувати платежі на сайтах, використовуючи біометричний захист смартфона (якщо така можливість підтримується сайтом і платіжним сервісом, що ним використовується, а також банком, який випустив карту).

У випадку з десктопною платформою Microsoft це остання версія Chrome з підтримкою Windows 7 і 8.1. Chrome перестане оновлюватися на цих версіях Windows, і наступні оновлення неможливо встановити на них.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З’явилася підтримка Screen Capture API, яка дозволяє інтегрувати у відеострім частину вікна браузера, якщо потрібно продемонструвати будь-яку інформацію. Цю можливість можна використовувати, наприклад, у відеоконференціях із колегами по роботі.

Сайтам стало складніше використовувати сторонні куки для відстеження дій користувача. Розробникам необхідно додавати інформацію про куки, що використовуються, в спеціальний репозиторій на GitHub, інакше вони втратять таку можливість (а це унеможливить, наприклад, вбудовування сторонніх сервісів з коментарями, на кшталт Disqus).

У версії для Android з’явилася додаткова стилізація під мову дизайну Material You, у тому числі у підказках, які з’являються при наборі тексту адресного рядка. Для її активації необхідно включити спеціальну опцію через chrome://flags/#omnibox-modernize-visual-update. На macOS, Windows та Linux стиль Material You включається прапором chrome://flags/#customize-chrome-color-extraction flag – після цього оформлення Chrome змінюється в залежності від кольору шпалер.

Десктопний варіант Chrome навчився попереджати користувача про скачування шкідливих файлів, а також про тип небезпеки, яку несуть ті чи інші файли, наприклад ризик скомпрометувати логін і пароль від пошти чи соціальних мереж.

На сторінці нової вкладки з’явилася кнопка швидкого пошуку даних у сервісі Lens (з можливістю перетягнути картинку для пошуку) з накопичувача в браузер.

Коли сайт запитує будь-який дозвіл (наприклад, на використання інформації про геолокацію), і ви заборонили йому доступ до цієї функції, інформація про відмову буде відображатися ліворуч від адресного рядка на кілька секунд, протягом яких можна передумати та змінити своє рішення.

Додано можливість синхронізації груп вкладок у Chrome між різними пристроями користувача. За замовчуванням вона вимкнена, а включити її можна прапором chrome://flags/#tab-groups-save.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.