Названо 12 речей, які потрібно зробити після інсталяції Windows 10

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Встановіть оновлення

Це перший крок, який ви повинні зробити в новій системі. Напевно, за той час, що ваш комп’ютер знаходився на прилавку, Microsoft встигла випустити безліч патчів і виправлень. Оновлення, що накопичилися, можуть встановлюватися досить довго, так що варто розібратися з цим відразу.

По-перше, переконайтеся, що ваш комп’ютер підключено до Інтернету. Потім виберіть меню «Пуск» і послідовно відкрийте «Параметри» → «Windows Update» → «Перевірити наявність оновлень». Зачекайте, доки система встановить всі наявні оновлення.

2. Оновіть драйвери (опційно)

Як правило, Windows 10 справляється з інсталяцією драйверів автоматично, так що в більшості випадків ви можете пропустити цей крок. Але іноді все ж таки доводиться встановлювати їх вручну. Наприклад, якщо ви помітили, що якесь обладнання – динаміки, відеокарта, веб-камера – працює некоректно з драйвером, який запропонувала Windows 10. Допомогти в цьому вам може безкоштовна програма Snappy Driver Інсталятор.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

3. Встановіть браузер

Якщо ви відчуваєте, що Edge не для вас, перш за все варто встановити комфортніший браузер. У вас є на вибір Chrome, Firefox, Opera, Vivaldi і безліч менш популярних варіантів, якщо ви раптом хочете екзотики.

Встановивши веб-браузер, потрібно додати до нього кілька необхідних розширень, і перш за все блокувальники реклами (наприклад AdBlock). Також варто синхронізувати історію та налаштування браузера з іншими вашими пристроями.

4. Захистіть систему антивірусом

Windows 10 оснащена вбудованим Windows Defender, завжди включеним за умовчанням. Крім того, якщо ви придбали комп’ютер із попередньо встановленою операційною системою, на ньому може бути також встановлена ​​пробна версія якогось антивірусу.

Windows Defender – непоганий антивірус, якого здебільшого цілком вистачає для захисту домашнього ПК. Однак його може бути недостатньо, щоб справлятися з можливими мережними загрозами, якщо ви активно встановлюєте нове програмне забезпечення та відвідуєте неперевірені сайти. На щастя, у вас є можливість вибрати зі списку найкращих безкоштовних антивірусів.

5. Видаліть зайві програми

Windows 10 поставляється з великою кількістю вбудованих та встановлених програм як від Microsoft, так і від виробника вашого комп’ютера. Але ви можете видалити те, чим не плануєте користуватись, щоб розчистити місце. Для цього відкрийте «Параметри» → «Програми» → «Програми та можливості», а потім клацніть правою кнопкою миші по непотрібній програмі та виберіть «Видалити».

6. Встановіть необхідні програми

Тепер потрібно встановити програмне забезпечення для щоденної роботи. Ось безкоштовні програми, без яких не обійтися на вашому домашньому комп’ютері.

7. Вимкніть автозапуск непотрібних програм

При запуску Windows 10 автоматично стартують програми, якими ви, можливо, користуєтесь нечасто. А чим менше програм у вас в автозапуску, тим швидше завантажуватиметься система. Тож варто прибрати звідти зайві.

Для цього запустіть «Диспетчер завдань» комбінацією Ctrl+Shift+Esc, натисніть «Докладніше» та виберіть вкладку «Автозавантаження». Потім клацніть правою кнопкою миші на програмі, яку хочете прибрати з автозапуску, і натисніть «Вимкнути».

8. Змініть стандартні програми.

Вбудовані програми Windows непогано виглядають на планшетах, але на комп’ютері варто замінити їх на більш функціональні. Зробити це можна так: відкрийте “Параметри” в меню “Пуск”, потім клацніть “Програми” і виберіть “Програми за замовчуванням”. Тут ви можете натиснути на кращий браузер, поштовий клієнт, програвачі для музики та відео та переглядач зображень.

Крім того, ви можете більш тонко налаштувати додаткові програми за типами файлів, які хочете відкривати. Для цього клацніть “Вибір стандартних програм за типом файлів”, щоб асоціювати ваші програми з окремими форматами – PDF, DOCX, TXT і так далі.

9. Перенесіть папки користувача

Windows 10 зберігає дані користувача (документи, фотографії, музику та відео) на тому самому розділі диска, де знаходиться сама. І якщо ваш системник досить місткий, можна залишити все як є.

Але перенесення папок на інший диск або розділ дасть вам кілька переваг. Насамперед ви перестанете захаращувати системний диск фільмами та музикою, а це особливо важливо, якщо ОС у вас встановлена ​​на SSD невеликого об’єму. А ще вам більше не доведеться дбати про збереження своїх даних при перевстановленні системи.

Щоб перенести папки користувача, відкрийте «Параметри» і перейдіть до розділу «Система» → «Пам’ять пристрою», а потім — «Змінити місце збереження нового вмісту». Виберіть, на якому диску потрібно зберігати дані.

10. З’єднайте Windows 10 зі своїм смартфоном

Це зовсім не обов’язково, але чому б і ні? Підключивши комп’ютер до смартфону, ви зможете надсилати повідомлення та переглядати повідомлення Android або iPhone прямо на робочому столі, відкривати фотографії з телефону та надсилати посилання з мобільних браузерів у Edge на робочому столі.

Для цього відкрийте «Параметри» → «Телефон» та натисніть «Додати телефон». Виберіть, з яким смартфоном зв’язати Windows 10 – на Android або iPhone. Якщо потрібно, увійдіть до свого облікового запису Microsoft. Вкажіть номер телефону, щоб надіслати посилання на програму. Після переходу на неї встановіть програму з Google Play і введіть логін та пароль. Потім дотримуйтесь інструкцій програми, щоб надати йому необхідні права, і ваш телефон і комп’ютер будуть пов’язані один з одним.

11. Створіть точку відновлення

Тепер, коли ви практично завершили налаштування нової Windows, непогано б зберегти прогрес, щоб у разі неполадок ваша праця не зникла безвісти. Для цього створимо точку відновлення Windows та налаштуємо систему так, щоб вона періодично створювала такі точки сама.

Для цього натисніть кнопку “Пуск” і введіть “Панель управління”, а потім перейдіть до “Система та безпека” → “Система”. Відкрийте пункт «Захист системи» на панелі ліворуч. Клацніть «Параметри відновлення», увімкніть створення точок відновлення та вкажіть, скільки місць ви хочете відвести під них.

Потім виберіть «Створити» нижче. Введіть опис точки відновлення, щоб ви могли при необхідності легко виявити її, і зачекайте, поки вона не буде створена. Готово. Тепер, якщо з вашою системою щось буде не так, ви легко зможете її відновити.

12. Налаштуйте резервне копіювання

Існує безліч програм для резервного копіювання, у тому числі комерційних рішень від Acronis і Paragon. Але Windows 10 оснащена і вбудованим інструментом для бекапів.

Щоб скористатися ним, відкрийте «Параметри» та клацніть «Оновлення та захист» → «Резервне копіювання». Потім додайте диск, де хочете розміщувати резервні копії, та налаштуйте періодичність їх створення.

Тепер Windows 10 готова до використання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.