Крадуть гроші та дані. WhatsApp захлеснула нова хвиля шахрайства

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зловмисники з серпня 2022 року почали активно використовувати мережу ботів у WhatsApp для поширення різноманітних шахрайських схем. Так, користувачам активно розсилають різного роду повідомлення з інформацією про спеціальні акції, розпродажі та просто доступні можливості, пропонуючи перейти на сторонній сайт за посиланням. При цьому зловмисники представляються офіційними обліковими записами Amazon, Discord, MediaFire та безлічі інших відомих компаній, пропонуючи перейти на тематичний веб-сайт з таким словом у назві. Потім користувачеві пропонують завантажити та встановити на телефон спеціальне ПЗ, або здійснити якісь дії прямо на веб-сайті. В обох випадках нічим добрим це не закінчиться.

Коли на мобільний пристрій потрапляє шкідливе ПЗ, запитуючи одночасно з цим усі можливі дозволи, через кілька хвилин з банківських рахунків вкрадуть всі доступні на них грошові кошти, оскільки зловред аналізує якими програмами користується власник телефону і, після цього, перехоплює повідомлення Push або SMS. дозволяючи хакерам увійти в обліковий запис з іншого гаджета і вкрасти всі доступні гроші. У випадку з веб-сайтами зазвичай пропонують авторизуватися в цьому обліковому записі, оформити замовлення або здійснити інші дії, які дозволять третім особам отримати доступ до даних від банківської картки, або від цінного облікового запису, наприклад, від облікового запису для входу до центру державних послуг.

При цьому всі програми, назви та веб-сайти виконані таким чином, що вони повністю або майже повторюють офіційні ресурси. Ситуація посилюється ще й тим, що багато сучасних смартфонів не показують адресу веб-сайту повністю при переході на таку, тому власнику мобільного пристрою може здаватися, що він знаходиться на офіційному ресурсі. Щоб не стати жертвою зловмисників досить просто не вестись на будь-які акції та розсилки інформації, а водночас, крім того, не встановлювати на свій телефон програми з невідомих джерел, яких би функцій та можливостей вони не обіцяли. За деякими даними, щодня зловмисники розсилають подібні повідомлення більше мільйона користувачів, використовуючи мережу з ботів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.