У Viber розповіли про нові схеми обману українців шахраями

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розробники Viber розповіли про протидію шахраям, які намагаються видати себе за волонтерів у чатах месенджера. Основні рекомендації наведені нижче.

Для того, щоб не відправити гроші «лівому дядьку», розробники месенджера радять дотримуватися наступних рекомендацій:

  • орієнтуватися на оголошення організацій із перевіреною та надійною репутацією;
  • перевіряти профіль організації (шахраї найчастіше намагаються видавати себе за офіційні організації, використовуючи чужі фото для аватарок та створюючи сайти зі схожими назвами; різниця часто може становити одну літеру або знак).
  • не переходити за неперевіреними посиланнями у чатах;
  • перевіряти ще раз дані про нові способи отримання/надання матеріальної допомоги тим чи іншим категоріям людей на офіційних сайтах;
  • не вводити реквізити свого банківського «пластику» та не вказувати свої персональні дані стороннім (номер, карти, її СІН, термін дії, ПІБ, ІПН, номери паспорта тощо) навіть у разі обіцянки зарахувати кошти на ваш рахунок.

Як виявити шахрая

У разі отримання запиту на допомогу від умовного фонду Helpzzz Ukraine доцільно вдатися до наступних дій:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  1. Дивитись на позначку профілю («Вайбер» маркує перевірені організації із стійкою репутацією символом у вигляді пташки блакитного кольору та активним посиланням на її офіційний сайт).
  2. Пошук інформації про організацію в Мережі, використовуючи Google або інші пошукові системи.
  3. Порівняти дані відправника запиту з інформацією на оф. сайт організації (різниця навіть в одну літеру або символ – вірна ознака афериста).

Якщо рішення про перерахування коштів вами прийнято, переказуйте гроші за офіційними банківськими реквізитами. Якщо ж існує ідея перевести гроші на карту фізособи, вибирайте одержувачів з-поміж знайомих особисто вам людей і, по можливості, утримуйтесь від транзакцій на «пластик» незнайомців.

Повний текст рекомендацій Viber доступний для ознайомлення на https://docs.google.com/document/d/1yH0SbkpQCRV_nKwdNirQLZ7URdsD_S1xuFBwQDu4ra8/edit#heading=h.czmjx4bnijz3 .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.