Нове оновлення Windows 10 та 11 може “вбити” VPN

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найновіші апдейти для ОС Windows 10 і Windows 11, випущені Microsoft минулого вівторка, не дозволяють встановити з’єднання з VPN, повідомляє unian.net .

Проблема вперше була помічена користувачами Reddit при використанні штатних засобів системи. Причому повідомлення про помилку з’являється незалежно від вибраного провайдера та версії ОС.

Якщо відкрити “Журнал подій”, то там буде помічено помилку під номером 789. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Microsoft надає наступний опис помилки:

Спроба підключення L2TP не вдалася, оскільки на рівні безпеки під час початкових переговорів із віддаленим комп’ютером сталася помилка обробки. 

На момент написання новини (у п’ятницю 14.01.22) вирішити проблему можна лише видаленням останнього апдейту Windows. Для цього необхідно перейти по шляху “Панель керування” ➝ “Програми” ➝ “Переглянути встановлені оновлення”, а потім видалити патч з індексом KB5009566 (для Windows 11) або KB5009543 (для Windows 10).

Користувачі, що зіткнулися з помилкою, також повідомляють про проблеми з роботою Windows Server, в якій спостерігаються циклічні перезавантаження, недоступність дисків, відформатованих у ReFS і неможливість використання апаратної віртуалізації Hyper-V.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.