Програми

Небезпечний вірус масово заражає всі комп’ютери на Windows 11

Share

Експерти з безпеки з компанії Elastic Security виявили нового шкідливого вірусу під назвою Blister, який запросто обходить систему захисту всіх існуючих на ринку операційних систем американської корпорації, і навіть антивіруси від нього не рятують.

Програмне забезпечення під назвою Blister має вбудований підпис надійного розробника, що дозволяє йому обходити будь-які системи захисту, а будь-які антивіруси не бачать у цьому додатку будь-якої загрози, дозволяючи встановити цю програму на комп’ютер. Це програмне забезпечення потрапляє в операційну систему Windows 11, або якусь більш стару, під виглядом звичайних бібліотек colorui.dll і виконується через Rundll32. 

Після цього програма переходить в режим очікування приблизно на десять хвилин і тимчасово припиняє роботу, що дозволяє обходити додаткові алгоритми захисту. Після цього часу відбувається декодування корисного навантаження, яке завантажується в один з процесів і починає здійснювати протизаконні дії, надаючи повний необмежений доступ до всієї ОС в цілому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Програма може розповсюджуватися локальною мережею, зберегти копії файлів на сервері розробників, красти дані банківських карток і реквізити рахунків, аналізувати вміст пам’яті комп’ютерів, а також здійснювати інші дії, аж до надання віддаленого доступу до комп’ютера третім особам. 

Система виявлення вірусів VirusTotal не розпізнає жодної загрози в Blister, тому фахівці з Elastic Security рекомендують компанії Sectigo, яка видала сертифікат надійного розробника, якнайшвидше його анулювати. Крім того, експерти розіслали у всі антивірусні компанії листи з інформацією про таку знахідку, щоб якнайшвидше вивести користувачів Windows 11 і старіших ОС із зони ризику, в якій вони зараз знаходяться. Заражені цим вірусом вже можуть бути десятки тисяч комп’ютерів у всьому світі,

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows
  • Останні записи

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024

    JBL представила колонки у ретродизайні

    Компанія JBL представила в Індії лінійку нових портативних стовпчиків, дизайн яких виконали в ретростилі. Моделі…

    03.05.2024

    У WhatsApp з’явиться новий спосіб реакцій на фото та відео

    У месенджері WhatsApp з'явиться нова кнопка швидкого реагування. Як повідомляє портал WABetaInfo, вона змінить спосіб…

    03.05.2024