Microsoft видалила з Windows 11 звичні функції

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У новій збірці Windows 11 зникло відразу кілька функцій панелі завдань, які є в Windows 10, і яким все давно звикли. Зокрема, годинник більше не вміють відображати час в секундах, а календар позбувся вбудованого органайзера. Microsoft не стала приховувати, що прибрала всі ці функції спеціально, чим викликала потік скарг з боку користувачів.

Microsoft прагне до спрощення

Компанія Microsoft випустила нову бета-версію Windows 11, в якій перестало працювати кілька функцій панелі завдань (таскбара). Як повідомляє профільний ресурс WindowsLatest, користувачі спочатку подумали, що це збій, який в подальшому буде усунутий. Однак Microsoft запевнила їх, що ці функції були вилучені цілеспрямовано.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зокрема, Microsoft «спростила» вбудований в таскбар календар. Якщо в Windows 10 клікнути по годинах у правому нижньому кутку, то відкриється міні-додаток календаря, де буде додаткове вікно з можливістю додавання подій на потрібний день.

Іншими словами, це свого роду органайзер, вбудований прямо в панель задач і що викликається за допомогою одного кліка мишкою. Притому додані події синхронізувалися з іншими пристроями, підключеними до тих же профілів Microsoft, Exchange або Outlook.

Microsoft «порізала» календар

У Windows 11 від органайзера залишився тільки сам календар, а додавати події та переглядати їх через таскбар більше не можна. Користувачі запитали Microsoft, коли вона збирається виправити цей недолік, на що вона відповіла, що «це не баг, це фіча».

Замість звичної багатьом функції Microsoft запропонувала використовувати віджет календаря. Віджети – це ще одна особливість Windows 11, що перекочувала в систему прямо з Windows Vista 14-річної давності.

«У новому інтерфейсі віджетів є опція календаря, яку ви можете використовувати для швидкого перегляду свого особистого календаря і його подій», – заявили представники софтверного гіганта на користувальницький запит в Microsoft Feedback Hub, чим викликали обурення сотень учасників програми бета-тестування.

«Віджет відображає не всі мої календарі, а також він сповнений новин і непотрібного матеріалу. Будь ласка, колишній календар, оскільки він був ІДЕАЛЬНИМ », – зазначив один користувач в Microsoft Feedback Hub.

«За допомогою міні календаря відображається тільки календар мого профілю Microsoft. Я використовую й інші календарі, і мені потрібно бачити їх все разом. Веб-віджети не так зручні, і я вважаю за краще бачити всі свої події у спливаючому меню календаря », – написав інший користувач.

Секунд більше немає

«Розібравшись» календарем, Microsoft вирішила модернізувати і вбудовані в панель завдань годинник. У Windows 10 при натисканні на годинник виводиться не тільки календар – у спливаючому меню відображається ще і поточний час. Воно виводиться в форматі «годинник: хвилини: секунди», що теж було в системі з моменту релізу її найпершою стабільної збірки.

У Windows 11 відображення секунд не передбачено. Повернути їх ніяк не можна – Microsoft видалила їх на рівні системного реєстру.

Даунгрейд панелі задач

Сама панель задач як один з основних елементів інтерфейсу всіх сучасних версій Windows теж піддалася «зворотного тюнингу». За словами користувачів, що випробували нову бета-версію Windows 11, в ній більше немає контекстного меню, що з’являється при кліці на таскбару правою кнопкою миші.

Можливості перетягнути файл або програму на панель задач теж більше немає. Також стараннями Microsoft користувачі більше не зможуть разгруппировать елементи та додатки на панелі завдань.

Все це додається до головного зміни панелі завдань – переносу кнопки «Пуск» з лівого її кута в самий центр. Це нововведення теж не сподобалося користувачам. CNews писав, що сторонні розробники почали випускати спеціальні додатки, не тільки повертають кнопку стартове меню на звичне місце, а й надають самому меню такий же вигляд, яким воно було в Windows 7 інших системах.

Трохи про Windows 11

Анонс Windows 11 відбувся в кінці червня 2021 року, але користувачі отримали доступ до її ранньої версії на тиждень раніше завдяки «випадкової» витоку. Реліз стабільної версії системи запланований на IV квартал 2021 р

Нова ОС Microsoft має завищені системні вимоги і не встановиться на більшості сучасних комп’ютерів. Хакери знайшли спосіб обходу цих обмежень, але Microsoft пообіцяла надалі закрити всі подібні лазівки.

Оновитися до Windows 11 можна при наявності на ПК Windows 10 або Windows 7. У останньому випадку це буде загрожувати користувачеві втратою всіх без винятку файлів на системному розділі.

Також в системі навмисно ускладнений процес зміни браузера за замовчуванням зі штатного Edge на Chrome, Vivaldi, Firefox і ін. Розробники цих програм висловили Microsoft своє невдоволення подібними «нововведеннями».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.