Bloomberg дізнався деталі «найбільш амбітного» проєкту Apple в сфері розумного будинку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple може випустити нове покоління приставки Apple TV з вбудованою акустикою HomePod, інтегрованою веб-камерою для відеодзвінків і функцією пошуку пульта керування. Разом з нею вона може анонсувати смарт-дисплей – настільний пристрій з екраном в стилі iPad, поєднаний з розумною колонкою. Розробка обох новинок поки знаходиться на ранній стадії.

Apple TV порозумнішає

Компанія Apple працює над створенням абсолютно нового продукту, до цього не представленого в її лінійці. Як пише Bloomberg, це буде в деякому роді еволюція розумної колонки HomePod, від якої Apple відмовилася в березні 2021 року, причина низький попит на неї.

За інформацією видання, новинка Apple стане «найбільш амбітним» продуктом для розумного будинку. Компанія збирається об’єднати в одному пристрої функції ТВ-приставки Apple TV (вона не оновлювалася з 2017 року) і смарт-колонку HomePod, а також додати в неї веб-камеру для відеоконференцій і навчити її інтегруватися в систему розумного будинку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сама Apple поки не підтверджує інформацію про, те що ведеться розробка такого пристрою. Проте, непрямий доказ спроб схрестити як мінімум ТВ-приставку і камеру є – в коді бета-версії tvOS 14.5 (прошивка для Apple TV) є згадка підтримки FaceTime, фірмового сервісу відеодзвінків Apple. Про наявність екрану в цьому пристрої інформації немає, так що для відеоспілкування, ймовірно, буде використовуватися безпосередньо дисплей телевізора.

Apple TV п’ятого покоління в 2021 році відзначить чотириріччя

Bloomberg також пише, що в плани Apple входив випуск другого покоління HomePod, від якого довелося відмовитися на тлі низьких продажів оригінальної колонки. До слова, купити її можна було далеко не у всіх країнах світу.

Можливості новинки Apple

Як пише Bloomberg, майбутній гібрид Apple отримає всі основні функції її ТВ-приставки, включаючи підтримку стрімінгових сервісів. За відтворення аудіо та, можливо, підтримку сполучення з іншими смарт-колонками для об’ємного звучання, буде відповідати розумна начинка HomePod, вона ж забезпечить майбутню підтримку голосового помічника Siri. Хто саме буде займатися розвитком Siri, поки невідомо – в середині квітня 2021 року Microsoft купила компанію Nuance, а саме її алгоритми лежать в основі даного асистента.

Колонка Apple HomePod першого (і поки останнього) покоління

За даними порталу MyDrivers, на додаток до самої ТВ-приставки Apple випустить і оновлений пульт дистанційного керування. У березні 2021 року в Мережі з’явилася інформація, що він може отримати новий дизайн, а тепер з’ясовується, що Apple збирається вирішити головну проблему всіх пультів управління на світлі, особливо тих, що поставляються з телевізорами і ТБ-приставками.

Apple може вбудувати в нього функцію, яка дозволить виявити його при втраті. Як саме вона реалізує її, залишається невідомим, але довгі пошуки пульта по всій квартирі, знайомі багатьом, в недалекому майбутньому можуть залишитися в минулому.

Термінів релізу у нової гібридної ТВ-приставки Apple поки немає. За попередніми даними, вона з’явиться в IV кварталі 2021 року.

Смарт-дисплей Apple

Новинок у Apple в доступному для огляду майбутньому може виявитися дві – на додаток до просунутої приставки Apple TV вона може випустити ще і смарт-дисплей. Подібні гаджети є в асортименті багатьох компаній – наприклад, їх випускають Lenovo і Xiaomi, а в США таке пропонують Google і Amazon.

Прототип дисплею Apple

Bloomberg пише, що Apple працює над девайсом, який буде поєднувати в собі функції планшета iPad і колонки HomePod. Його розробка поки перебуває на ранній стадії, і ще є ризик, що в підсумку Apple вирішить відмовитися від його випуску. Сама Apple від коментарів з приводу своїх майбутніх новинок, за традицією, відмовляється.

Apple потребує новинки

На момент публікації матеріалу у Apple, після відмови від класичної HomePod, залишилася ще колонка HomePod mini – вона показала її в жовтні 2020 року разом зі смартфонами iPhone 12, і цей динамік, володіючи меншими в порівнянні з HomePod габаритами, має всі її можливості.

HomePod mini – нова надія Apple на успіх в сегменті розумних колонок

У той же час свою ТВ-приставку Apple не оновлювала дуже давно – найактуальніше на квітень 2021 її покоління (п’яте за рахунком) дебютувало майже чотири роки тому, в кінці вересня 2017 р. Для Apple це поки в межах норми – наприклад, в другому поколінні Apple TV з’явилося через 3,5 року після першого. З іншого боку, третє вийшло через півтора року після другого і отримало ревізію через ще рік, а до релізу четвертої версії на той момент залишалося 2,5 року.

За більш ніж 14 років існування Apple TV ця приставка поки не змогла захопити ринок такого роду пристроїв. На глобальному ринку в I кварталі 2020 року вона займала лише 2%, поступаючись Xiaomi (3%) і цілому ряду інших компаній, включаючи Samsung (14% – статистика Strategy Analytics).

У сегменті смарт-колонок ситуація схожа. HomePod допомогла Apple утримати лише 4,6% глобального ринку в IV кварталі 2020 року і це ще з урахуванням продажів HomePod Mini, яка до того моменту була доступна в ряді країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.