8 проблем Windows 10, які Microsoft не поспішає виправляти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 10 зовсім скоро виповниться 5 років. За цей час система пройшла чималий шлях – переродився браузер Edge, з’явилася підтримка Windows Subsystem for Linux і HDR, були додані такі зручні функції, як хмарний буфер обміну і тимчасова шкала, і ще більше сотні різних змін. Власне, зараз мало хто скаже, що система за 5 років не змінилася – вона як мінімум стала більш стабільною і функціональнішою. Однак все ще в ній залишаються глобальні проблеми, вирішувати які Microsoft не поспішає, і про них ми сьогодні і поговоримо.

Масштабування – ультрабуків і 4К моніторів

Давним-давно, ще за часів Windows 9x, інтерфейс був цвяхами прибитий до 96 DPI. З одного боку, це спрощувало життя програмістам, адже їм не потрібно було перемальовувати графіку під різну щільність пікселів. З іншого боку, проблеми масштабування тоді взагалі не стояло – переважна більшість моніторів мали DPI не вище сотні, так що текст на них виглядав досить крупно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак час ішов, і вже за часів Windows XP стали з’являтися різні планшети і ноутбуки, щільність пікселів у яких була відчутно вища сотні, через що текст на них виходив дуже дрібним. Як Microsoft вирішила цю проблему? Правильно, придумавши масштабування, і перші його реалізації працювали максимально просто: всі елементи на екрані ставали більші на 25-50%. Так, зрозуміло при цьому збільшувався розмір тексту, тільки ось він ставав розмитим, бо «тягнути» шрифти як картинку – погана ідея.

High-DPI Scaling Improvements for Desktop Applications in the Windows 10 Creators Update (1703) - Windows Developer Blog
З масштабуванням в Windows 10 хто на що здатний – нерідко буває, що частини однієї і тієї ж програми можуть виглядати і чітко, і розмито.

Надалі, звичайно, стали з’являтися більш круті версії масштабування, які підлаштовували розміри тексту і елементів графічного інтерфейсу під обраний в системі масштаб. І в Windows 10 теоретично проблем взагалі бути не повинно – тут є підтримка відмінного масштабування, яке вміє на льоту підлаштовуватися під різні масштаби на різних моніторах. Мінус тут тільки один – далеко не весь навіть системний софт вміє з ним працювати: досить відкрити той же редактор групових політик або планувальник завдань, щоб побачити розмазаний графічний інтерфейс.

Зрозуміло, більш-менш популярні програми вміють працювати з Hi-DPI, але варто копнути трохи глибше, як ми бачимо все ті ж розмиті шрифти, що їдуть за межі вікон написи та інші принади «класичних» розтягнутих 96 DPI. Причому таких проблем ні в macOS, ні в Linux немає і близько – лише Microsoft не може зробити нормальний масштабування, яке буде працювати на льоту в будь-якому софт.

Старі драйвера «з коробки»

Дуже багато (та й я в тому числі) хвалять Windows 10 за те, що система відразу ж після установки знаходить драйвера на всі або майже всі комплектуючі, навіть в разі з не найновішими ПК або ноутбуками, тим самим спрощуючи життя користувачу. Однак і тут є свої підводні камені.

Основна проблема в тому, що драйвера, які ставить система, рідко бувають не останніми – найчастіше вони мають трьох-чотирирічну давність. А, як ми знаємо, при оновленні Windows 10 критично мати свіжі драйвера – взяти хоча б травневий апдейт (2004), який може викликати BSOD через драйверів для відеокарт Nvidia всього-то трирічної давності (358.00 і старіше). Більш того, нерідко система ставить драйвера у відриві від потрібного для їх налаштування софта: наприклад, без того ж GeForce Exeprience або Intel Graphics Control Center, які можуть їх відновити і тим самим позбавити користувача від потенційних проблем при апдейтах системи.


Слідкуйте за свіжістю драйверів на важливі комплектуючі – наприклад, за замовчуванням система ставить для цього адаптера драйвер від 2018 року, через що після виходу зі сну ноутбук міг не підключатися автоматично до мережі Wi-Fi.

Ще гірше йдуть справи з драйверами на мережеві пристрої – так як в теорії є сумісність драйверів між Windows 7, 8 і 10, а Wi-Fi адаптери нерідко живуть на ринку роками, то система може поставити на них драйвер року так 2012. Так, він буде працювати, але він може не враховувати деякі особливості останньої версії ОС від Microsoft і, наприклад, втрачати мережу після виходу зі сну або ж взагалі викликати сині екрани смерті, як це було зі старими драйверами на адаптери Intel.

Чому ж так відбувається? На Windows 10 працює величезний зоопарк пристроїв, і встежити за свіжими драйверами для всього обладнання складно. Але все ще можна було б виводити користувачеві повідомлення про те, що деякі драйвера занадто старі і можуть викликати проблеми, тому їх варто оновити вручну. Але, на жаль, такого немає, тому не варто радіти, якщо після установки Windows 10 в диспетчері немає пристроїв зі знаками оклику – краще все одно пробігтися по офіційним сайтам виробників критично важливого обладнання та поставити драйвера самостійно, і проробляти цей процес перед кожним великим оновленням системи .

Битва інтерфейсів

Час від часу будь-яка компанія змінює зовнішній інтерфейс системи, роблячи його більш сучасним. В цьому немає нічого поганого: наприклад, якщо ви зараз подивитеся на iOS 6, то ви швидше за все неприємно здивовані жирним шрифтів і надмірно блискучим іконка. Microsoft же вирішила оновити «скевоформіческій» інтерфейс, який ми пам’ятаємо ще з Windows Vista, в не найпопулярнішою серед користувачів Windows 8. І якщо та ж Apple змогла всього за одну версію macOS перевести всіх на новий «плоско-строкатий» інтерфейс, то навіть в Windows 10 через вісім років процес далекий від завершення.

Посудіть самі – в Windows 10 є «нове» додаток Параметри, однак частина налаштувань все ще доступна в старій Панелі управління, знайти яку в системі не так-то просто. Частина контекстних меню нові, в «метро» -стилі, а в тому ж провіднику воно ніби родом з 90-их. В системі все ще залишається багато утиліт, які зовні не змінювалися не те що роками – десятиліттями. Це і редактор реєстру, і управління дисками – вони всі мають «класичний» сірий інтерфейс часів Windows 9x.


Ні, це не Windows 95, це остання версія Windows 10. Причому управління дисками – це не якась захована софтіна, вона доступна після натискання ПКМ на меню пуск.

Так, Microsoft ліниво переносить всі налаштування системи в додаток Параметри. Так, компанія готує оновлений «метро» -провідника. Але це робиться настільки повільно, що не факт що навіть через 5 років весь системний софт матиме сучасний зовнішній вигляд.

Чорний ящик з оновленнями

Те, що сучасні системи отримують апдейти з новими функціями і виправленнями помилок, ні для кого не секрет. Тільки ось проблема в тому, що Apple чесно розповідає про те, що змінилося, а Microsoft – немає. Просто порівняйте обидва центри поновлення на Windows 10 і macOS:

І якщо з оновленнями безпеки все більш-менш зрозуміло і без пояснень, то ось «оновлення для процесорів», що виходять мало не щотижня, є по суті чорними ящиками, і дізнатися, що вони змінять в системі, можна тільки з інтернету – дуже зручно, чи не так? І добре, забудемо про дрібні щотижневі оновлення – нерідко там виправляють помилки, які для звичайних користувачів незрозумілі. Що набагато гірше, Microsoft не пише нововведення навіть при установці великих версій ОС, що виходять раз на півроку!

І рівно така ж проблема з Microsoft Store. Ось вам сторінка, наприклад, офісного додатка Word 2016:

Коли вийшов останній апдейт? Що змінилося? Невідомо. І, думаю, не варто писати, що в фірмових магазинах для інших ОС така інформація оприлюднюється. Таке можна було б пробачити в 2012 році, коли магазин тільки-тільки з’явився в Windows 8. Але через 8 років це здається дивним, а вже про системні оновлення, які компанія два десятиліття розсилає без changelog-ів, я вже взагалі мовчу.

Нав’язлива реклама в платній операційній системі

Ми всі звикли бачити рекламу в безкоштовних сервісах, і це виглядає цілком логічним, адже праця програмістів теж варта своїх грошей. Але Windows 10 – не безплатна ОС. Вона коштує більше сотні доларів на офіційному сайті Microsoft. І це не зупиняє компанію від «підсування» користувачеві своїх сервісів.

Причому ця війна йде вже кілька років: чи варто Microsoft додати рекламу тієї ж Cortana в Провідник, як на компанію обрушується масова критика і на півроку-рік все стає як було. Після чого з’являється нова реклама – наприклад, MS Office в пошуку по системі. Користувачі знову обурюються, компанія знову «бере до відома скарги» і знову на деякий час все повертається на круги своя.

Реклама Microsoft Edge з'являється в пошуку Windows 10 |  forNote.net
Спасибі, Microsoft, я як-небудь сам вирішу, яким браузером користуватися.

На жаль, це проблема не тільки Windows – наприклад, реклама з’явилася і в пошуку по App Store, і Apple, на відміну від Microsoft, прибирати її швидше за все не буде. Але все ще нав’язування свого софта в платній ОС – дуже сумна тенденція, яка продовжує набирати обертів.

Непрозора телеметрія

Ми вже звикли до того, що сервіси та ОС збирають інформацію про користувачів, проте Microsoft робить це максимально нахабно: на початку взагалі не було способу налаштувати «стеження», в подальшому з’явилися з десяток галок по всій системі, які дозволяють її частково обмежити, але все ще її не можна повністю відключити:

Особливо розчулює галка «видалити всі дані» нижче. Окей, стара інформація про вас віддалиться, але нова-то збиратися не перестане. Більш того, ви навіть не знаєте, що про вас збирає Microsoft. Наприклад, у випадку з Apple все прозоро, ви можете подивитися звіти і повністю відключити їх відправку:

І вирішувати цю «проблему» Microsoft, очевидно, не буде, більш того – компанія постійно ламає роботу програм, які примусово відключають телеметрію.

Оновлення Шредінгера – до установки апдейта ви не знаєте, що воно зламає в системі

Як і про телеметрію, про криві поновлення Windows 10 не говорив тільки ледачий. І так, виникнення цієї проблеми цілком очевидно – є величезний зоопарк сумісних з цієї ОС комплектуючих, і налаштувати коректну роботу системи відразу на всіх пристроях просто неможливо. І радує тут те, що Microsoft все ж йде назустріч користувачам і робить апдейти все менше і менше примусовими.

Так, на початку з’явилася можливість відкладати їх установку на тривалі терміни (у випадку з Pro-версією системи аж на рік), а починаючи з May 2020 Update, він ж 2004, мажорне оновлення взагалі не встановиться, якщо в системі є обладнання, на якому гарантовано будуть проблеми. Так, це не відсіче всі можливі неполадки, але все ще зменшить кількість скарг на криві апдейти.

How to tell if your device is eligible for the Windows 10 May 2020 update |  ZDNet
Microsoft нарешті стала попереджати, якщо ваш девайс не сумісний з травневим апдейтом.

На жаль – це стосується тільки травневе оновлення. Дрібні поновлення все також встановлюються в «добровільно-примусовому» порядку і можуть викликати безліч потенційних проблем у користувачів. Але тепер є далеко не нульовий шанс, що Microsoft це виправить, і в майбутньому апдейти будуть прилітати вам тільки в тому випадку, якщо ваш ПК до них повністю готовий.

Microsoft викинула Teredo з системи, чим зламала роботу своїх же ігор

Мабуть, це гідно премії Дарвіна. Просто поміркуйте самі – давним-давно компанія додала в свою ОС мережевий протокол, призначений для передачі IPv6 пакетів через мережі IPv4. Ну додала і додала, що тут поганого? А ось те, що саме по ньому добра половина власних ігор компанії, в тому числі і відомі гонки Forza Horizon, з’єднуються з серверами. 

І все було добре, поки в цьому протоколі пару років назад не знайшли серйозну уразливість. Думаєте, Microsoft забитими цю дірку? Так як би не так – компанія просто взяла і відключила Teredo за замовчуванням починаючи з Windows 10 1903. Думаю, не варто говорити про те, що сталося з іграми, які працювали за цим протоколом – підключитися до серверів Xbox просто-напросто виявилося неможливо:

Що найсмішніше, пропоноване системою виправлення неполадок до першого перезавантаження включає Teredo, тобто повторювати це доведеться кожного разу, як ви виключаєте свій ПК. Вирішувати проблему з безпекою цього протоколу Microsoft, мабуть, не збирається, включати його назад за замовчуванням, зрозуміло, теж. Ось і виходить, що компанія до цих пір підтримує гри з Teredo під Windows 10, але пограти в них на останніх версіях системи може бути проблематично.

Підсумок: система виразно стала краща, але проблем вистачає

За 5 років Microsoft виконала чималу роботу, зробивши Windows 10 краще. Але, на жаль, в ній все ще залишається достатня кількість серйозних проблем, які потрібно вирішувати, а компанія не поспішає це робити. В результаті є ненульовий шанс, що на десятиліття системи ми все ще будемо бачити більшу частину з описаних вище проблем – але, звичайно, в даному випадку я радий буду помилятися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.