Microsoft випустила менеджер пакетів для Windows 10 – що нового

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що нового в пакетах Windows 10

Він дозволяє встановлювати додатки однією командою з вбудованого сховища Microsoft, а не шукати файл установки в інтернеті або встановлювати його з Windows Store.

Менеджер пакетів – інструмент, який зазвичай поширений серед розробників і користувачів Linux. З його допомогою користувачі можуть спростити завантаження додатків – їм не потрібно шукати на сайті розробника файл установки, завантажувати спочатку його, а лише потім встановлювати додаток.

Для Windows 10 основним джерелом для завантаження додатків повинен був стати Windows Store. Але, як зазначає The Verge, більшість досвідчених користувачів і розробників ігнорують магазин Windows на користь ручного завантаження інсталяторів і альтернативних менеджерів пакетів, наприклад, Chocolatey.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На конференції Build 2020 Microsoft представила власний менеджер пакетів Windows Package Manager – інструмент командного рядка, за допомогою якого додаток для Windows завантажується з репозиторію Microsoft однією командою winget.

Microsoft випустила менеджер пакетів для Windows 10 - що нового

Наприклад, в командному рядку досить ввести команду winget install Steam, після чого в системі буде встановлена остання версія клієнта Steam. При цьому Steam відсутній в Windows Store – його доводилося завантажувати з сайту Valve.

Серед доступних через winget додатків – Zoom, 7Zip, Google Chrome, Spotify, Windows Terminal, PowerToys , Acrobat Reader, iTunes, Discord, Visual Studio Code, Ubuntu і інші популярні сервіси і додатки.

Як завантажити і користуватися Windows Package Manager

Завантажити попередню версію Windows Package Manager можна з GitHub. Після завантаження та установки пакета (файл appxbundle ) досить запустити командний рядок Windows або PowerShell і ввести команду winget.

Microsoft випустила менеджер пакетів для Windows 10 - що нового

Якщо установка пройшла коректно, будуть відображені основні команди та короткий опис winget.

Команда winget install виведе весь список доступних додатків. Для установки конкретного додатку потрібно ввести команду winget install [назва програми] .

Наприклад, winget install vlc, winget install notepad ++ і так далі.

Microsoft випустила менеджер пакетів для Windows 10 - що нового

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.