Тім Кук розповів, на чому Apple зосередиться в майбутньому

Тім Кук розповів, на чому Apple зосередиться в майбутньому
Тім Кук має мало спільного зі Стівом Джобсом. Він не бере участі в створенні нових продуктів Apple, не прагне зібрати в своїх руках всю владу і взагалі не володіє харизмою засновника компанії. Проте, за роки перебування на посаді генерального директора Кук показав себе як грамотний управлінець і заробив великий кредит довіри. В результаті кожну його фразу розтягують на цитати і інтерпретують на всі лади, намагаючись відшукати в ній прихований сенс або натяки на майбутні новинки. Втім, сам Кук завжди поводиться максимально стримано, і вже якщо йому є що сказати, то він говорить про це безпосередньо. Наприклад, так, як було в Ірландії.

Цього тижня Тім Кук відвідав з робочим візитом Ірландію, де провів зустріч з керівником ірландського Агентства із залучення іноземних інвестицій Мартіном Шанаханом. Шанахан вручив Куку нагороду на честь 40-річного перебування Apple в Ірландії, і обговорив з ним фінансовий успіх компанії і її майбутні продукти. Незважаючи на те що очікувати особливої відвертості від гендиректора не доводилося, він все-таки оголосив ряд значущих моментів, підтвердивши план розвитку як мінімум в двох конкретних напрямках.

“Я в повному захваті від доповненої реальності. Я вважаю, що ця технологія стане новим великим явищем, яке в найближчому майбутньому буде пронизувати все наше життя. Вчора я відвідав компанію-розробника War Ducks в Дубліні. Їх штат складається з 15 чоловік, і вони використовують AR у своїх іграх. Ви навіть уявити собі не можете, наскільки це неймовірно виглядає в іграх, але навіть ми з вами могли б використовувати доповнену реальність прямо зараз. Ми могли б обговорювати статтю, використовуючи AR, перегортати її і одночасно читати один і той же фрагмент», — захопився Кук.

Однак доповнена реальність-це не все, чим займається Apple. За словами Кука, велике значення в компанії приділяють медичним технологіям. У Купертіно вважають, що можуть зробити великий внесок у розвиток охорони здоров’я, а тому вивчають паралельно відразу кілька напрямків. Але, звичайно, першорядна мета Apple полягає в тому, щоб розвинути діагностичні технології, які б дозволили користувачам стежити за станом свого здоров’я і при необхідності звертатися до лікарів. Тому що зараз одним з основних перешкод лікуванню є не складність захворювань, а їх пізня діагностика.

Може здатися, що Тім Кук просто мріє, однак це не так. Наприклад, Apple Watch вже вміють дуже багато. Вони відстежують тахікардію, ознаки миготливої аритмії, падіння і допомагають знизити рівень стресу правильним диханням. Крім того, у своєму поточному стані фірмові смарт-годинник Apple могли б відстежувати рівень кисню в крові, діагностувати апное уві сні, діабет на ранній стадії, підвищений кров’яний тиск і багато чого ще. Проте, реалізація цих функцій неможлива через обмеження, що накладаються на Apple державними органами, які не можуть допустити проведення самодіагностики в домашніх умовах.

Скажете, нісенітниця? Аж ніяк. Взяти ту ж функцію вимірювання ЕКГ, яка працює практично у всьому світі, але в Росії як і раніше знаходиться під забороною. Ви думаєте, що це Apple шкодить і не хоче дати користувачам можливість відстежувати роботу свого серця? Зовсім ні. Просто компанія не може отримати необхідні дозволи через особливості місцевого законодавства, що пред’являє до медичних пристроїв зовсім інші вимоги, ніж до носимої електроніки. Ось так бюрократія гальмує впровадження інновацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.