Помер винахідник комп’ютерних паролів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютерна безпека в кінці цього тижня втратила одного із засновників. Фернандо «Корбі» Корбато (Fernando Corbato), якому приписують винахід комп’ютерного пароля, помер у віці 93 років. Дослідник, що працював в Массачусетському технологічному інституті, розробив концепцію захищених паролем облікових записів користувачів при створенні на початку 1960-x років своєї операційної системи поділу часу Compatible Time-Sharing System (CTSS), яка забезпечувала багатокористувацьку роботу на одному комп’ютері. Будучи базовим елементом таких систем, механізм парольного доступу заклав основи цифрової безпеки на багато років.

Зазначимо, що паролі були не єдиним нововведенням, яке ввів Корбато. Модель поділу часу, реалізована в CTSS, скоротила час очікування відповіді комп’ютера з годин до секунд, зробивши технологію набагато більш придатною для практичного застосування. За її розробку Корбато в 1990 році отримав премію Тьюринга. Вона проклала шлях для майбутніх операційних систем, таких як Linux, з більш тонкими елементами управління конфіденційністю, ієрархічної файлової системою і іншими функціями, які сьогодні сприймаються як належне.

Крім того, винахідник паролів відомий завдяки “закону Корбато”, який свідчить, що “кількість рядків коду, які програміст може написати за певний час, не залежить від мови програмування”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

 

Press F to pay respects.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.