CERN представив концепт величезного колайдера протяжністю 100 км

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Великий адронний колайдер (ВАК) свого часу наробив чимало шуму. Ряд вчених навіть стверджували, що його потужності вистачить для створення мініатюрної чорної діри, яка знищить нашу планету.

Але ВАК працює вже десяток років, і за цей час ніяких подібних катастроф не сталося. Однак тепер у тих же вчених з’явився шанс знову бити тривогу. Ще в 2014 році вчені CERN заговорили про опрацювання варіантів такого прискорювача частинок, який отримав попередню назву Майбутній кільцевої коллайдер (Future Circular Collider; FCC). І ось пару днів тому в Женеві був представлений звіт про концептуальний дизайн даного прискорювача.

У документі, що нараховує чотири томи, описані різні варіанти такої установки, яка буде мати протяжність близько 100 км. Для порівняння, довжина ВАК — менш 27 км. При цьому потужність нового прискорювача складе близько 100 Тев, тоді як максимальна запланована потужність ВАК — 14 Тев.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість нової установки складе близько 29 млрд доларів, однак, враховуючи, що документ являє собою лише концепт, там відразу зазначено, що помилка може досягати 30% в будь-яку сторону.

Що стосується термінів, там зазначено, що підготовчий етап займе 8 років, після чого ще близько 10 років знадобиться на будівництво. Перші експерименти можуть початися вже в 2040 році, тобто проект повинен стартувати приблизно в 2022 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.