Навіщо потрібно використовувати ліцензійне програмне забезпечення і як це впливає на бізнес

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Кожен вид програмного забезпечення, яке ви купуєте для свого бізнесу, поставляється в комплекті з ліцензійною угодою – це важливий документ, який інформує вас про те, як можна і як не можна використовувати придбане ПЗ. Вам слід чітко розуміти та приймати умови кожної ліцензійної угоди, щоб надалі не потрапити в халепу та не погрібти проблем на свою голову. Найкраще купувати ліцензійне ПЗ у авторизованих дистриб’юторів та IT-компаній, які зможуть розповісти про особливості кожного продукту. Також можна співпрацювати зі спеціальними організаціями з IT аутсорсингу.

Реклама

Розуміння умов ліцензування та придбання правильних ліцензійних програм безпосередньо для ваших потреб допоможе вашому бізнесу заощадити гроші та нерви, витрачені на судові розгляди. Найчастіше готові пакети програмного забезпечення постачаються лише з однокористувальною ліцензією, тобто таке програмне забезпечення може бути встановлене лише на одному комп’ютері для одного користувача. Таким чином, якщо тією чи іншою програмою у вашій компанії буде користуватися не один єдиний співробітник, а кілька, то вам доведеться купувати кілька копій ліцензійного програмного забезпечення, що може обійтися в кругленьку суму вашому підприємству. У цьому випадку слід купувати ПЗ з розрахованою на багато користувачів ліцензією.

Інформація, що міститься в ліцензійній угоді

Текст ліцензійної угоди на використання програмного забезпечення може здаватися вам довгим і складним, однак це не повинно бути виправданням, щоб не читати його. По суті, ліцензія на ПЗ повинна містити два важливі аспекти, на які вам варто звернути увагу:

  • Кількість комп’ютерів, на яких може бути встановлена ​​програма, і кількість користувачів, які можуть користуватися програмним забезпеченням. Деякі програми розраховані лише на одного користувача, інші програми можуть інсталюватися відразу на кількох комп’ютерах.
  • Тип користувача, якому можна використовувати певне програмне забезпечення. Деякі ліцензії дозволяють використовувати наявне програмне забезпечення лише домашнім користувачам або некомерційним організаціям, в той час як інші дозволяють використовувати його в комерційних цілях.

Ліцензійна угода також може містити інформацію про авторські права та умови перепродажу ліцензії. Найчастіше у документі також згадуються терміни дії цієї ліцензії: у більшості випадків час використання купленого ПЗ не обмежений, але деякі програмні продукти вимагають внесення додаткових коштів (мит) на продовження ліцензій. Не забувайте звертати увагу на такі речі, як процедура активації, це можуть бути ліцензійні ключі, пін-коди або інші методи, які дозволяють перевірити, чи працюєте ви з справжньою копією програмного забезпечення.

Типи ліцензій на програмне забезпечення:

  • Однокористувацька ліцензія

Більшість програмних продуктів, що є у продажу, постачаються з однокористувальною ліцензією. Як випливає з назви, таке програмне забезпечення може встановлюватися тільки на одному комп’ютері для одного користувача.

  • Розрахована на багато користувачів ліцензія

Очевидно, що розрахована на багато користувачів ліцензія дозволяє використовувати програмне забезпечення більш, ніж одній особі. Допустима кількість користувачів повинна бути обов’язково вказана у тексті угоди.

Чому важливо мати ліцензійне ПЗ?

Деякі підприємства не бачать сенсу у використанні ліцензійного програмного забезпечення і часто ігнорують можливість його покупки, однак такий підхід може втягнути ваш бізнес у серйозні неприємності. І, дійсно, комп’ютерні програми можуть коштувати недешево, і деякі організації вважають, що можуть уникнути зайвих витрат, використовуючи незаконне програмне забезпечення або встановлюючи ліцензійне забезпечення на декілька корпоративних комп’ютерах. Нагадаємо, що використання ПЗ поза умовами ліцензії класифікується як піратство і може бути приводом для притягнення вас до кримінальної відповідальності.

Що станеться, якщо використовувати неліцензійне програмне забезпечення чи порушити умови ліцензії?

Штрафи, передбачені за користування неліцензійним ПЗ та порушення умов ліцензійних угод, можуть обчислюватися сотнями тисяч. Крім того, відповідні державні інстанції можуть конфіскувати обладнання та програми, що незаконно використовуються, а в особливо важких випадках це може спричинити закриття або тимчасове призупинення діяльності підприємства.

Слід ще раз переконатися, що ваша організація використовує лише ліцензійні комп’ютерні програми та є цілком легітимною.

Як вибрати правильне ліцензійне програмне забезпечення?

Насамперед, потрібно думати про те, скільки людей будуть використовувати дане програмне забезпечення. Якщо ви збираєтеся використовувати програмне забезпечення в комерційних цілях, варто переконатися, що ліцензійна угода дозволяє встановлювати це програмне забезпечення на підприємствах. Слід розуміти, що багато користувачів ліцензії, розраховані на кілька комп’ютерів, можуть заощадити значну частку бюджету, оскільки вам не доведеться купувати кілька копій програмного забезпечення для кожного окремого співробітника.

Майте на увазі, що потрібно завжди докладно вникати в умови ліцензійних угод, щоб уникнути подальших проблем. Термін використання деяких програм може бути обмежений, а в деяких випадках вам доведеться доплачувати певну суму грошей за продовження користувальницької угоди.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ