Інше

iPhone 13: чи варто купувати?

Share

Якщо вас цікавить, чому варто купити iPhone 13, чи достойна ця модель уваги, які її головні переваги, її ціну, а також доступні кольори, то ця стаття допоможе вам знайти відповіді на ці питання.

Чому ж варто обрати саме цю модель? Без сумніву, Apple є однією з найвідоміших і найякісніших марок на ринку смартфонів та інших технологічних продуктів. Їхні продукти вирізняються високоякісним процесором, відмінною продуктивністю, стильним дизайном, професійними камерами та багатьма іншими перевагами. Чи збираєтеся ви перейти з Android на iPhone або оновити вашу стару модель iPhone на новішу? У такому випадку, iPhone 13 буде ідеальним вибором. Проте, якщо ваша поточна модель — iPhone 12, краще розглянути ще новішу модель, наприклад, iPhone 14.

Основні характеристики айфона 13:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Розмір екрану: 6,1 дюйма;
  • Роздільна здатність: 2532 x 1170;
  • Процесор: Apple A15 Bionic;
  • Камери: 2 задні камери (ширококутна 12 МП і надширококутна 12 МП), передня камера 12 МП (ширококутна);
  • Оперативна пам’ять: 4 ГБ;
  • Місце для зберігання: 128 ГБ, 256 ГБ, 512 ГБ;
  • Слот для карт пам’яті MicroSD: Ні;
  • Вага: 174 г.

Дизайн і екран

Apple розширила дизайн iPhone 12, позбавившись від вигнутих боків старих моделей і надавши новому пристрою оновлення, яке нагадує про культові iPhone 4 і 5. Це була бажана зміна, особливо після багатьох років вигнутого вигляду iPhone 6.

Основні нюанси екрана:

  1. Виїмка на 20% менша;
  2. Яскравіший OLED-дисплей;
  3. Той самий рейтинг IP68 і керамічний екран, як в iPhone 12.

З огляду на таку значну зміну зовнішнього вигляду iPhone, яка нещодавно відбулася, це оновлення завжди мало бути повторюваним. Apple внесла деякі зміни в дизайн, але всі вони досить незначні.

iPhone 13 також трохи важчий і товщий завдяки більшій батареї та оновленому модулю камери. Однак якщо ви не тримаєте iPhone 12 і iPhone 13 поруч один з одним, ви навряд чи помітите цю різницю. Однак більший виступ камери означає, що пристрій не поміститься в старі корпуси, що може дратувати деяких, але навряд чи це несподіванка. Але за розміром він дуже схожий на iPhone 14.

Apple представила кілька нових варіантів кольорів для iPhone 13. Starlight додає відтінок золота до сріблястого корпусу, тоді як модель Product(RED), яку ви побачите на фото, має глибший відтінок, ніж раніше; це дійсно вражає. Midnight – це дуже темно-синій колір, який виглядає майже чорним, крім того, є сині та світло-рожеві варіанти.

Оновлення, які Apple додала в iPhone 12, залишаються, включаючи Ceramic Shield і рейтинг водонепроникності IP68. Швидший дисплей – це не те, чого ви бажаєте, якщо ви ще цього не випробували, але як тільки ви це зробили, важко повернутися до панелі 60 Гц. Прокручування, гортання та ігри — все це надзвичайно плавно; це просто робить анімацію та рухи набагато швидшими. Судячи з минулих випусків Apple, зрештою ми побачимо ProMotion у цій серії, хоча в кінцевому підсумку це може бути iPhone 15, оскільки в iPhone 14 його все ще немає.

Тим не менш, iPhone 13 має чудовий OLED- дисплей. Менший виріз вітається під час перегляду відео, тоді як додаткова яскравість (максимум 800 ніт у загальних заходах і 1100 у відео HDR) є невеликою перевагою під час читання повідомлень або перегляду маршрутів Google Maps у сонячні дні. Однак це не привід для оновлення.

Камера

Найбільше оновлення специфікацій для iPhone 13 відбувається завдяки дуету камер на задній панелі. Нові камери – ширококутні та надширокоугольні – практично ідентичні тим, які ви знайдете на iPhone 12 Pro Max, без оптичного масштабування, звичайно. Це чудово, враховуючи, що кілька років тому це був один із найкращих телефонів із камерою.

Основні фішки камери:

  • Дует нових датчиків 12 МП;
  • Нова діагональна орієнтація;
  • Зосередьтеся на відео за допомогою нового режиму Cinematic.

Основна ширококутна камера має роздільну здатність 12 мегапікселів із об’єктивом f/1,6, а 12-мегапіксельна ультраширока камера має повільніший об’єктив f/2,4 і поле огляду 120 градусів.

Самі датчики камери набагато більші (1,7 мкм на iPhone 13 проти 1,4 мкм на iPhone 12), щоб забезпечити більше світла. Основний ширококутний датчик тепер також має вбудовану стабілізацію, яку Apple називає стабілізацією зміщення датчика. Обидва ці оновлення суттєво допомагають у ситуаціях зі слабким освітленням – фотографії, які я зробив, коли освітлення було слабким, були схожі на ті, що були зроблені за допомогою 12 Pro Max.

Зйомка вночі, в темних барах і ресторанах, є справжньою родзинкою. iPhone 13 має тенденцію перемикатися в спеціальний нічний режим частіше, ніж iPhone 13 Pro, але результати надзвичайно деталізовані з природними яскравими точками та мінімальним шумом. Фотографії при денному світлі, зроблені попередньою моделлю, були пристойними, і важко відрізнити пейзажі, зроблені на iPhone 12 і 13, або навіть iPhone 14.

Однак, якщо ви використовуєте ще старіший iPhone, тоді різниця буде набагато більшою, з яскравішими кольорами та чіткішими деталями. Цей більший ширококутний датчик також допомагає створити більш природний ефект боке (м’яке розмиття, яке оточує об’єкт, коли ви підходите зблизька), що завжди вітається. Якщо вам потрібне сильніше розмиття, яке можна налаштувати, то спеціальний портретний режим чудово підійде. 

Кінематографічний режим отримав багато екранного часу під час показу пристрою, і неважко зрозуміти чому. Це майже портретний режим для відео, але він розвиває цю ідею далі, додаючи систему фокусування, що дозволяє камері перемикати точки фокусування, наприклад, якщо обличчя відвертається.

Ви можете записувати в режимі Cinematic у HDR Dolby Vision до 1080p зі швидкістю 30 кадрів в секунду, що набагато нижче, ніж максимум 4K 60 кадрів в секунду в стандартних режимах відео.

Продуктивність

Кремній від Apple уже минуло межі, коли можна сказати, що новий чіп робить телефон швидшим. IPhone вже багато років відчувають себе швидкодіючими, і досягнення A15 виходять далеко за межі підвищення деяких тестів або пришвидшення завантаження веб-сторінок.

A15 Bionic підтримує кінематографічний режим із фіксацією фокуса та постійними змінними ефектами розмиття. Він також підтримує такі речі, як неймовірно корисна функція Live Text, яка може отримувати адреси та номери телефонів із вашої бібліотеки фотографій.

Основні фішки продуктивності:

  • A15 Bionic живить телефон;
  • Підтримка ширшого діапазону 5G;
  • 4 ГБ оперативної пам’яті, 128 ГБ базової пам’яті.

Всередині чіпа знаходяться шестиядерний ЦП, чотириядерний графічний процесор і 16-ядерний нейронний механізм для завдань ШІ. Цікаво, що Apple оснастила моделі Pro п’ятиядерним графічним процесором – хоча під час тестування я не помітив жодних реальних відмінностей. A15 Bionic працює з 4 ГБ оперативної пам’яті, що ідентично iPhone 13 і на 2 ГБ менше, ніж у моделей Pro.

iPhone 13 швидко виконує всі завдання, які ви перед ним ставите. Я спробував незліченну кількість ігор Apple Arcade, і всі вони працюють без збоїв, а програми відкриваються миттєво. Хоча я очікував би такої продуктивності на набагато дешевшому телефоні, ніж цей, це все одно варто відзначити.

Термін служби батареї

Термін служби батареї отримав одне з найбільших оновлень в iPhone 13, і це було досягнуто завдяки включенню більших елементів і ефективнішому чіпсету.

Apple заявляє про додаткові дві години відтворення відео, і хоча це щось на кшталт безглуздого показника, якщо ви справді не просто транслюєте відео цілий день, я виявив, що це дорівнює парі додаткових годин використання, перш ніж потрібно заряджати.

Основні характеристики акумулятора:

  • Набагато кращий час автономної роботи, ніж у iPhone 12;
  • Не поставляється з розеткою для зарядки;
  • Можна заряджати через дротове 20 Вт або бездротове через MagSafe 15 Вт;

Я не скажу, що це найкращий час автономної роботи, який я бачив на телефоні, але він, звичайно, набагато кращий, ніж час автономної роботи, який я відчув з iPhone 12. 

Переваги iPhone 13

Хороша продуктивність

iPhone 13 має дуже хорошу продуктивність завдяки чіпу A15. Фактично, iPhone 14 також має той самий чіпсет Apple Bionic A15, але з 1 додатковим ядром у GPU. Це означає, що продуктивність обох телефонів майже однакова. iPhone 13 може бути хорошим вибором для геймерів через його продуктивність або для користувачів з обмеженим бюджетом через його вартість.

Гідний дизайн

iPhone 13 має елегантний дизайн, і якщо порівнювати iPhone 13, iPhone 14 і iPhone 15, навряд чи помітна якась різниця. У iPhone 14 виїмка трохи менша, а в iPhone 15 додано функцію динамічного острова. В іншому дизайн задньої панелі такий самий. Отже, iPhone 13, який є дворічною моделлю, все ще конкурує з новими iPhone за дизайном.

Тривала підтримка програмного забезпечення

Apple відома своєю підтримкою клієнтів. Раніше ми чули, що якщо з iPhone виникнуть проблеми, вони замінять сам iPhone. Це чудовий засіб від Apple. Раніше Apple надавала програмну підтримку до 6-7 років. Отже, вам не доведеться турбуватися про оновлення iOS протягом наступних 4-5 років. Ви можете користуватися найновішим програмним забезпеченням на своєму старому iPhone.

Варто відзначити, що сьогодні покупку цієї моделі можна здійснити на сайті https://icoola.ua/apple-iphone/ за 19 000 грн. Звичайно, для деяких ця сума може здатися надто великою; однак, слід зазначити, що ви інвестуєте в смартфон, який слугуватиме вам декілька років… І це не просто смартфон, а флагманський пристрій з кінематографічними можливостями.

Мінуси iPhone 13 у 2024 році

Недоступність USB Type-C

Apple перейшла з порту Lightning на порт Type-C у серії iPhone 15. Це універсальний зарядний пристрій, тому вам не потрібно носити зарядний пристрій Apple із портом Type-C. Усі флагманські телефони Android постачаються із зарядним пристроєм Type-C, але iPhone 13 все ще підтримує порт Lightning. Це може бути причиною переходу на iPhone 13.

Камера

iPhone 13 оснащений основною камерою 12 МП + 12 МП і камерою для селфі 12 МП. Немає сумнівів, що камери iPhone 13 хороші, і їх цілком достатньо для фотографа. Проте iPhone 15 був випущений з камерою на 48 Мп, а Samsung Galaxy S23 Ultra поставляється з камерою на 200 Мп. І вони забезпечують чудову зйомку смартфона в умовах слабкого освітлення. Отже, камера iPhone 13 не може конкурувати з конкурентами. Якщо ви хочете покращити роботу камери, вам слід оновити її.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024