Руслан Тимофєєв розповів, що чекає на українські стартапи у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відомий український інвестор, засновник венчур білдера CLUST, а також фонду підтримки стартаперів Adventures Lab Тимофєєв Руслан Сергійович, поділився своїм баченням того, що чекає на українські стартапи вже наступного року. На думку підприємця, у 2024 році українській економіці та ІТ-бізнесу зокрема доведеться також стикатися з різними викликами, які перевірятимуть їх на міцність.

Що сталося з українським ІТ-бізнесом у 2023 році

Вже другий рік українські ІТ-компанії змушені працювати за умов повномасштабної війни в країні. Повномасштабне вторгнення буквально перевернуло весь український бізнес з ніг на голову і змусило адаптуватися до поточних реалій. Незважаючи на всі складнощі, за оцінками експертів, ІТ-сфера досі залишається найбільш стабільною порівняно з іншими бізнес-напрямками. Багатьом компаніям не тільки вдалося повернути свої економічні показники до довоєнних рівнів, але навіть трохи покращити їх. Загалом індустрія ІТ покращила свої економічні показники приблизно на 10% порівняно з показниками 2021 року.

Руслан Тимофєєв зібрав кілька ключових тенденцій для стартапів, які будуть актуальні до кінця поточного року та початку наступного.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відтік ІТ-фахівців

Якщо наприкінці 2021 року в Україні налічувалося близько 300 тисяч ІТ-фахівців, то з початком війни показники не були такі радісні. За наявними даними, близько 20 % фахівців виїхали закордон, ще близько 7 тисяч людей змінили свій основний вид діяльності на службу у Збройних Силах України.

Зростання галузі завдяки новачкам

Оскільки початок повномасштабної війни обернувся проблемами для всіх сфер української економіки, багато фахівців просто залишилися без роботи та вирішили змінити свій основний вид діяльності на перспективнішу професію. Цьому багато в чому сприяла програма IT Generation, започаткована за підтримки Міністерства Цифрової Трансформації України.

Такий підхід дозволив ІТ-сфері вийти з кризи та відновити нестачу фахівців. За наявними даними, зараз кількість співробітників у сфері перевищує 300 тисяч людей. Вдалося повернутись до довоєнного рівня.

На ринку більше кандидатів, ніж роботодавців

Якщо до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого рекрутери здебільшого завалювали ІТ-фахівців пропозиціями про співпрацю, то після початку війни ситуація значно змінилася. Число вакансій зменшилося практично вдвічі, а кількість співробітників в активному пошуку зросла майже в 1,5 рази.

Зростання експорту ІТ-продуктів

Руслан Тимофєєв зазначає, що наразі значно зросли показники експорту ІТ-послуг із українського ринку. Якщо минулого року показник становив близько 7 мільярдів доларів. То цього року він може зрости одразу на 44%. Цікавий факт – зростання навіть більше, ніж фінансові показники експорту металу.

Зростання інвестицій у проєкти WEB 3.0

Руслан Тимофєєв також зазначає, що в українському ІТ останніми роками спостерігається стабільний інтерес до напряму WEB 3.0. Українським стартапам у цій сфері вдається залучати наймасштабніші інвестиції.

До чого готуватися українському ІТ-бізнесу у 2024 році

Руслан Тимофєєв зазначає, що 2024 рік буде таким самим нелегким для українського ІТ, як і попередні періоди з початку повномасштабного вторгнення. Бізнесу потрібно буде далі працювати у не зовсім приємних умовах, нарощувати при цьому обсяги експорту своїх послуг та всіляко підтримувати українську економіку.

Руслан Тимофєєв не відкидає, що за підсумками 2023 року українська ІТ-сфера вперше може не показати зростання за останні 25 роки. Якщо збережеться поточна фінансова динаміка у цьому напрямі, то за підсумками року буде зафіксовано найгірші економічні показники. Все ще можна виправити, упевнений Руслан. На його думку, українським ІТ-фахівцям настав час включатися на повну та винаходити нові способи експорту своїх послуг для залучення додаткових інвестицій.

Не варто забувати й про те, що війна триває і багато фахівців йдуть до лав ЗСУ. Щодня країна втрачає найкращих воїнів та фахівців, якими вони були у мирному житті. Чим довше продовжуватиметься ця війна, тим більше українців має прийти на допомогу держави. ІТ-фахівці й надалі продовжуватимуть змінювати комп’ютери на оптичні приціли гвинтівок, а написання коду змінювати знищенням окупантів.

Також Руслан Тимофєєв упевнений, що українським компаніям настав час розробити ефективний механізм збереження своїх співробітників. Відтік фахівців спостерігався і до війни, однак, з початком повномасштабного вторгнення все більше людей шукають роботу в іноземних компаніях, які пропонують кращі умови та стабільніший дохід.

Як працюватиме CLUST у 2024 році

Руслан Тимофєєв також поділився інформацією про те, на чому саме буде зосереджена його стартап-студія CLUST у 2024 році. Венчур білдер продовжить підтримувати українських ІТ-фахівців та допомагати їм виходити на міжнародний ринок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.