Що треба знати про механічну клавіатуру?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Професійні кіберспортсмени, досвідчені програмісти, тестувальники ігор та користувачі, яким доводиться багато друкувати, обирають клавіатури механічного типу. Навіть до ноутбуків вони підключають зовнішні пристрої введення, щоб грати чи працювати продуктивніше. Механіка має попит неспроста. Вона заслуговує уваги хоча б завдяки своїй надійності та довговічності. Одна клавіатура механічна на багато років — це вигідно та зручно. Не доводиться постійно переучуватися та пристосовуватися до нового розміру чи розташування клавіш.

Достатньо поверхнево ознайомитися з перевагами та фішками, щоб захотіти замінити модель з мембранної на механічну.

Велика вага

Що важча клавіатура, то комфортніше її використовувати. Вона добре тримається на одному місці, не ковзає від найменших порухів руками. Це величезна перевага, особливо, якщо важлива точність натискання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В конструкції механічної клавіатури є деталі, які додають їй ваги. До них належать:

  • металева рамка та корпус;
  • окремі світчі для кожної клавіші, та кейкапи (ковпачки);
  • плата з контролерами, портами, світлодіодами.

Посилена ігрова модель з надійним захистом може важити понад півтора кілограма.

Легкий догляд

Почистити механічну клавіатуру найлегше за допомогою мініпилосмока, слайма або желе. Можна обійтися без цих пристосувань — підручними засобами. Знадобляться такі інструменти:

  1. серветка без ворсу та кілька ватних паличок;
  2. зубна щітка;
  3. вода та мийний засіб (бажано — з вмістом спирту);
  4. порохотяг з регулюванням потужності та щілинною насадкою;
  5. пінцет або екстрактор, який був у базовій комплектації клавіатури.

Спершу потрібно зняти всі ковпачки, потім — замочити їх у воді з мийним засобом, далі — обережно пропилотяжити основу клавіатури. Важливо ретельно висушити кейкапи перед встановленням на місце, адже через потрапляння вологи всередину звичайна (не вологостійка) клавіатура може вийти з ладу.

Тактильне відгукування

Клавіатура дає реакцію на кожну дію користувача. Не потрібно час від часу поглядати на екран, щоб переконатися, що натискання дійсно реєструються системою. Сила відгуку залежить від типу механічних перемикачів:

  • лінійні працюють плавно, майже без віддачі;
  • тактильні — з ефектом «перешкоди» перед моментом спрацьовування;
  • ті, що клацають — повідомляють про кожне зареєстроване натискання звуком.

Немає потреби тиснути на кнопки з усієї сили. Завдяки цьому факту клавіатури живуть довше.

Використання гарячих комбінацій

На механіці можна натиснути кілька клавіш одночасно, і вона зрозуміє команду правильно. Кількість паралельних натискань залежить від моделі. Можна знайти таку, яка здатна зареєструвати будь-яку комбінацію — хоч з 2 кнопок, хоч з 6 чи 10.

Рекордний ресурс натискання

Важко порахувати, скільки разів на день геймер або копірайтер натискає на клавіші клавіатури. Але число точно навдивовижу. Клавіатура з механічними світчами легко витримує активну експлуатацію. Її можна годинами навантажувати хоч щодня. Стандартний ресурс сягає 50 мільйонів натискань, а підвищений у флагманських моделей — до 100 мільйонів.

Мінус механічних клав — гучніша робота. Втім, для багатьох користувачів характерні клацання медитативні, а не дратівливі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.