Чи є кіберспорт серйозним змаганням. В чому його популярність серед глядачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кіберспорт – територія віртуальних протистоянь

В останні роки в світі значного розвитку здобув кіберспорт. У всіх країнах світу створюються студії, проводяться турніри. Призові фонди чемпіонатів часто досягають кількох мільйон доларів. Глядацька аудиторія інколи нараховує декілька тисяч вболівальників. 

Кіберспорт: основні поняття

Кіберспорт – вид активної дыяльності, в якій учасники тренують не тільки фізичні, але і розумові навички. Досвідчені гравці збираються в команди задля боротьби за головний приз, котрий досягає колосальних сум. Дрібні змагання з кіберспорту, де можна потренуватися та відшліфувати власні навички відбуваються на інтернет-ресурсах типу Ельслотс. Дослідники вважають, дедалі більше людей віддають перевагу перегляду саме змагань, а не конкретних кіберспортсменів. 

Що викликає підвищений інтерес

Сама гра, як і її перегляд, відбувається у цифровому просторі. Розмах міжнародних змагань інколи досягає колосальних розмірів. Подивитися протистояння збираються цілі  футбольні стадіони. Інколи кількість глядачів досягає мільйонів. Такий інтерес можна пояснити тим, що людям надзвичайно подобається дивитися, як хтось робить дещо краще, ніж вони. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Подібно традиційному спорту, людям подобається дивитися на саме протистоянням. З часом у глядача з’являється певний кумир чи улюблена команда. Стрімкий розвиток технологій, зокрема стрімінгових сервісів, дозволяє збирати на кіберзмаганнях величезну аудиторію. До заходу в такому разі більше залучаються інвестори, спонсори. Задіюються сучасні цифрові можливості. Іншими словами, кіберспорт стає все більш поширеним і популярним.

В Україні, як виявляється, надзвичайно сильна кіберкультура з професійними конкурентоспроможними гравцями. Нажаль, офіційного статусу кіберспорт в країні поки не має. Та він досить поширена, зокрема проходять турніри з:

  • Counter-Strike;
  • Dota 2.

Кіберспорт- це спорт, чи ні?

Коли розмовляють про спортсменів, то в уяві ніколи не спливає людина, що сидить за комп’ютером. Думки стосовно того, чи вартий кіберспорт статусу реальних спортивних змагань у різних людей відрізняються. 

Вчені Німеччини переконані, що кіберспортсмени – «справжні атлети». Працівники німецького університету спорту стверджують, щоб перемогти суперника в кіберпросторі, людині необхідно мати не тільки рухові навички, але і хороше розуміння тактики гри. 

Вимоги до кіберспортсменів досить високі:

  • Віртуальний спорт потребує гарної координації рухів очей та рук. В цьому випадку залучаються різні ділянки мозку;
  • пульс учасників турнірів інколи досягає позначки 170-180 ударів за хвилину. Подібний пульс можна спостерігати у бігуна, що долає марафон;
  • підвищується рівень кортизолу (гормон стресу). Подібно до водія гоночного боліду.

Кіберспорт був включений до переліку змагань в рамках Літніх азійських ігор, проведених в 2022 року. Тож, питання часу коли кіберспорт будуть сприймати як спорт у класичному його розумінні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.