Програвачі вінілу: сучасна класика

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вінілові програвачі — це не допотопний прилад із епохи динозаврів і не знахідка на горищі дідусевого будинку. Це сучасний вид аудіотехніки, який має величезні переваги перед «цифрою». Розповідаємо, чому вони досі популярні.

Плеєри для платівок: неперевершена якість звуку

Якщо говорити мовою сухих цифр, то програвачі вінілу поступаються навіть компакт-дискам, не кажучи вже про сучасні файли без стиснення. В них вужчий динамічний діапазон, вищий рівень перешкод та менша роздільна здатність. Але майже всі музичні експерти та справжні аудіофіли мають колекції вінілових платівок. Чому?

Перша причина лежить у площині людської психології. Бездушне машинне виконання композиції у багатьох викликає відразу, створюючи ефект «зловісної долини» як у серіалі Westworld. А ледь чутне шипіння та скрипіння голки на платівці викликає теплі відчуття, змушуючи дослухатися до кожної ноти.

Друга причина — відсутність дискретизації. Якщо ви вирішили купити CD-плеєр, на ньому буде помітка на кшталт 44 kHZ/16 bit. Перше число — кількість семплів, тобто коротких уривків треку, які вдається вмістити в одну секунду. У вінілу взагалі немає такої характеристики. Його звуковий потік безперервний, у ньому немає навіть найменших пауз та перепадів. Музикальне вухо здатне почути різницю та зробити свій вибір на користь класики.

Високотехнологічні програвачі: всі переваги

Сучасні плеєри для платівок — вже не ті громіздкі аудіосистеми 1960-х років, про які ми згадуємо насамперед. Програвачі вінілу нового зразка важать від 1,5 до 5 кг. За габаритами їх можна порівняти з ноутбуками. Ви можете придбати програвач  на подарунок і принести його в руках — викликати вантажне таксі необов’язково.

Ще одна перевага — повністю автоматизований процес у топових моделях. Вам не потрібно підводити тонарм тремтячою рукою, намагаючись не пошкодити дорогоцінну платівку. Достатньо натиснути кнопку, щоб голка автоматично стала в стартову позицію. А після закінчення останнього треку вона повернеться в паркувальне положення.

Якщо ви хочете здивувати друга оригінальним подарунком на день народження, вибирайте портативний вініловий програвач, купити який можна відносно недорого. Він живиться від вбудованої батареї чи Power Bank, якої вистачає на 2–4 години відтворення музики. До нього можна підключати колонки класу Hi-Fi і бездротові навушники з підтримкою технології Bluetooth.

Ще один чудовий варіант — модель із функцією оцифрування. Підключивши її до комп’ютера через порт USB, ви зможете зберігати улюблені композиції, щоб прослуховувати їх за допомогою ноутбука, смартфона чи іншого пристрою. Не переживайте: в них буде те саме фірмове шипіння, заради якого люди купують вінілові платівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.