Огляд Autel EVO Nano+: міцний дрон вагою менше 250 г

Autel Robotics, добре відома своєю серією EVO II та дронами корпоративного рівня, такими як Dragonfish, випустила свій перший компактний складаний дрон вагою менше 250 г на початку цього року. Він дуже нагадує моделі DJI Mini 2 і Mini 3 Pro за розміром, вагою, конструкцією та функціональністю.

Квадрокоптер Autel EVO Nano Plus – це модель вищого рівня у серії Autel EVO Nano. На момент запуску він пропонував значні переваги в порівнянні з DJI Mini 2. Зокрема, його 50-мегапіксельний датчик типу 1/1,28 дюйма був більш ніж удвічі більшим, ніж у Mini 2, його об’єктив був більш ніж на стоп швидше , і він включав 3-стороннє запобігання перешкод Згодом DJI випустила Mini 3 Pro, який має аналогічні характеристики і навіть перевершує Nano + у деяких областях, але також включає обмеження, відсутні в Nano +.

Основна причина, через яку деякі користувачі вважають за краще використовувати дрон Autel, – це конфіденційність. Не потрібно створювати обліковий запис в Autel, щоб керувати будь-яким з його дронів. Хоча в серпні компанія представила базу даних геозон, заборонених для польотів, користувачам не заборонено злітати в певному повітряному просторі. Для порівняння, геозона DJI не дозволить дрону злетіти в зоні обмеженого доступу, якщо пілот не отримав попереднього дозволу на політ і не розблокував його.

Одна річ, яка виділяється, – це ціна Nano +: 1099 доларів за пакет Nano + Premium, який включає дві додаткові батареї і чохол для перенесення. Це майже вдвічі більше, ніж у Mini 2 з аналогічною конфігурацією Fly More Combo, і приблизно стільки ж, скільки найдорожчою версією комплекту Mini 3 Pro, який включає преміальний RC-контролер DJI. Чи коштує Nano+ такої високої ціни? Давайте дізнаємось.

Ключова особливість

  • 50 МП, 1/1,28-дюймовий CMOS-сенсор
  • Об’єктив 23 мм (екв.) з кутом огляду 85º та фіксованою діафрагмою F1.9
  • Відео 4K/30p HDR зі швидкістю 100 Мбіт/с
  • 249 г на зльоті
  • Тристоронній обхід перешкод
  • Захоплення відео MOV та MP4
  • Захоплення зображень у форматі Raw та JPEG
  • До 16-кратного цифрового збільшення
  • Dynamic Track 2.1 (поки не доступний для тестування)
  • SoundRecord, який уловлює навколишні звуки із землі
  • Відеопередача на 10 км
  • 28 хвилин польоту

Дрон та контролер


При розмірах 142×94×55 мм у складеному вигляді Nano+ має рамку, яка трохи довша і ширша, ніж у Mini 2, але все ж таки може поміститися на долоні. Що вражає, так це те, що Autel вдалося додати датчики запобігання перешкод у передній, задній та нижній частині коптера, зберігаючи при цьому вага менше 250 г. Це означає, що в більшості країн вам не потрібно реєструвати дрон, якщо ви використовуєте його як любителя. Ви відповідаєте за перевірку місцевих правил.

Щоб утримати безпілотник нижче цієї межі ваги, Autel обрала пропелери, що загвинчуються, повністю відмовившись від важких затискачів. І так квадрокоптери Nano+ включає невелику викрутку та пакет додаткових гвинтів для заміни всіх пропелерів. Акумулятор висувається ззаду, а над ним місце для картки пам’яті та слот для підключення кабелю USB.

Мені подобається той факт, що Autel надав користувачам можливість перемикати Nano в режим ATTI (також відомий як Attitude).

Компанія Autel значно покращила пульт дистанційного керування, яким керують дрони серій Nano та Lite. У моєму огляді дрона Autel EVO II я мав проблеми з двома кнопками на задній панелі пульта. Невдале розміщення змусило мене активувати функції, коли я не збирався цього робити насамперед. На новому пульті їх немає.

В цілому, пульт легкий, ергономічний, і до нього легко підключити смартфон за допомогою USB-C шнура, який надає Autel. Однак, на мою думку, Autel припустилася трьох помилок з новим пультом.

DJI надає два слоти у нижній частині пульта для зберігання джойстиків. Хоча користувачі можуть не захотіти відкручувати та загвинчувати їх назад, це зручна функція, якщо ви упаковуєте пульт, дрон та батареї у сумку для транспортування. Відсутність очевидного місця для зберігання джойстиків трохи незручна.

Мені подобається той факт, що Autel надав користувачам можливість перемикати Nano в режим ATTI (також відомий як Attitude). Для тих, хто не знайомий, режим ATTI вимикає GPS. GPS краще в більшості сценаріїв, тому що він дозволяє дрону автоматично зависати на місці. Іноді, особливо в перевантажених районах, ви не можете отримати пристойний сигнал GPS, і тут вам знадобиться режим ATTI.

Однак я не можу зрозуміти, чому вам потрібно використовувати програму для перемикання в режим ATTI і виходу з нього. Для цього на пульті має бути спеціальний перемикач.

Що найбільше спантеличує, так це те, що, хоча у Autel на видному місці відображаються функції «Харчування», «Фото», «Відео» і «Повернення додому», немає можливості перемикати швидкості польоту. Якщо у мене менше заряду батареї, ніж я очікував, я хотів би негайно автоматично переключитися в найшвидший режим, в даному випадку в «безглуздий» режим, навіть якщо він відключає датчики запобігання перешкодам.

Якщо через забаганку я хочу записати якісь кінематографічні кадри і мені потрібно переключити режими, я повинен мати можливість клацнути перемикачем на пульті дистанційного керування. Хоча ці режими польоту тепер займають чільне місце у верхній лівій частині програми Autel Sky, приємно мати фізичний перемикач для перемикання між режимами Smooth, Standard та Ludicrous.

Фото і відео

Камера Nano+ оснащена 50-мегапіксельним CMOS-сенсором розміром 1/1,28 дюйма, встановленим на 3-осьовому підвісі. Вона оснащена 23-міліметровим (еквівалентним) об’єктивом з фіксованою апертурою F1.9 та кутом огляду 85º, а цифрове збільшення може досягати 16-кратного. масив кольорових фільтрів RYYB у його камерах збільшує світлоподачу на 40% порівняно з традиційними кольоровими фільтрами RGB.

Для порівняння, дрон Mini 2 від DJI пропонує 12-мегапіксельну камеру, а Mini 3 Pro включає 48-мегапіксельний датчик Quad Bayer типу 1/1,3 дюйма і об’єктив F1.7, хоча він може знімати тільки поодинокі 48-мегапіксельні зображення та автоматичний брекетинг експозиції (AEB). ) та інші режими мультикадра за промовчанням повертаються до 12MP.

Додаток Autel Sky дозволяє знімати в режимах “Авто”, “Ручний” (Pro) або “Пріоритет витримки” (S). Серійна зйомка, AEB у кадрах 3/5 та інтервальна зйомка до 60 с доступні, але зараз лише в автоматичному режимі.

Autel представила функцію під назвою SkyPortrait. Після того, як ви оберете себе та/або групу людей як об’єкт фотографії, дрон автоматично полетить у місце, яке включає всіх на зображенні, а фон буде розмитий для більш «професійно виглядає» зображення. Я спробував цю функцію, але отримані фотографії не вразили. Хоча в додатку це ніби працювало, на фотографії не було розмитого фону.

Крім того, коли ви вибираєте “Близько”, дрон нахиляється і наближається на кілька футів до об’єкта. Люди, які не звикли до дронів, можуть бути трохи стривожені.

Nano+ дозволяє записувати HDR-відео до 4K/30p зі швидкістю 100 Мбіт/с із кодеком H.264 або H.265. Доступний захоплення журналу, але він лише 8-бітний, що може викликати проблеми при оцінці знятого матеріалу.

Цифровий зум дозволяє збільшувати об’єкти до 16 разів у форматі 1080p. На даний момент плавне масштабування трохи складне. Вам потрібно торкнутися екрана, а потім прокрутити колесо вгору та вниз. Він має тенденцію запускати яскравість на камері, оскільки цей елемент керування також з’являється у тій самій області та видує небо під час запису відео. На відміну від Mini 2, файли MOV можна захоплювати так само, як і MP4.

На жаль, відео сильно страждає зі збільшенням до 16X (і навіть раніше). Це не так дивно, враховуючи, що цифровий зум, а не оптичний, але він підриває один з маркетингових пунктів Nano+.

Що ще гірше, це те, що ви не можете записувати відео в HDR або Log, коли знаходитесь в режимі Pro. Простіше кажучи, це розчаровує. Pro дозволяє знімати в ручному режимі, з пріоритетом витримки тощо. Автоматичний режим має тенденцію затушовувати відблиски у певних областях, і дуже важливо мати максимальний контроль над кожним налаштуванням. Я сподівався, що це буде виправлено з останнім оновленням прошивки (V1.3.26) на початку травня, але цього не сталося.

Ранні версії Nano+ виборювали стабілізацію зображення і давали вам желеподібні кадри, але це більше не проблема. Стабілізатор також плавно маневрує, дозволяючи знімати плавні кінематографічні кадри за допомогою крихітного дрону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.