Джетлаг – корисні поради тревел-блогера Ігоря Сподіна

Вирушаючи на відпочинок у далекі країни, будьте готові до того, що зійшовши з трапу літака в пункті призначення, ви деякий час можете відчувати сонливість, втому, головний біль, ломоту в тілі, порушення травлення, дратівливість і навіть депресію. Усе це нормальна реакція нашого організму на зміну часових поясів. Але для когось джетлаг проходить швидко і легко, а для когось це катування на кілька діб.

Мандрівник Сподін Ігор Юрійович поділився досвідом, як підготувати організм до далекого перельоту, щоб звести до мінімуму побічні ефекти джетлага.

Від чого виникає джетлаг?

Людина живе за звичним йому біологічним годинником (циркадним ритмам), тому на адаптацію до нових умов їй потрібен час. Чим слабший і болючіший наш організм, тим важче йому перебудуватися на новий ритм, і, відповідно, сильніше і довше відчувається джетлаг.

На тривалість джетлага також впливає, скільки часових поясів ви перетнули та в якому напрямку. Якщо ви летите на Захід, то день для вас буде довшим, а джетлаг коротшим, оскільки циркадні ритми безпосередньо залежать від світлового дня. У цьому випадку повне відновлення триватиме максимум добу на один часовий пояс. На адаптацію в східних країнах піде у півтора раза більше часу, оскільки ваш світловий день зменшується.

Підготовка перед вильотом

Краще, якщо ви почнете привчати свій організм до нового часового поясу не пізніше ніж за тиждень до подорожі, радить Ігор Сподін. Збираючись на Схід, лягайте спати та прокидайтеся раніше, ніж звичайно, на Захід – навпаки. Час сніданку, обіду та вечері теж бажано перенести.

Вибирайте рейси так, щоб час вильоту був не надто пізнім і не надто раннім, а прибуття в пункт призначення припадало на денний час. Так вам буде легше протриматися до вечора. За добу до вильоту постарайтеся добре виспатися. Якщо це неможливо, виділіть на сон хоча б 2-3 години, вони додадуть вам сили.

Чим комфортніше пройде переліт, тим менше ви відчуєте джетлаг. Тому, якщо є можливість, обирайте великі лайнери пристойних авіакомпаній. Наприклад, в Airbus A350 або Boeing 787 на висоті підтримується нижчий атмосферний тиск, що призводить до зменшення зневоднення. Також у таких літаках, як правило, краще освітлення в салоні, ергономіка крісел, рівень обслуговування, якість харчування та інше. Все це також відіграє роль.

Що робити в літаку

У польоті намагайтеся створити собі умови, наближені до домашніх. Візьміть із собою улюблену книгу, ноутбук, навушники, зручне взуття, наприклад капці. Це допоможе абстрагуватися та знизити рівень стресу. Якщо ви летите в нічний час, постарайтеся провести його уві сні, але не вдавайтесь до приймання сильних снодійних, седативний ефект лише сповільнить адаптацію, розповідає Сподін Ігор.

І нарешті, пийте досить чистої води та не зловживайте алкоголем. Це допоможе уникнути зневоднення та легше перенести джетлаг.

Адаптація після прибуття

Входити в новий ритм треба одразу. Тому перед посадкою встановіть на годиннику місцевий час, щоб правильно орієнтуватися.

Якщо ви прилетіли вранці або вдень і вас хилить у сон, постарайтеся протриматися до вечора і лягти спати ближче до того часу, до якого ви звикали останній тиждень перед поїздкою. Отримайте насолоду від прогулянки на свіжому повітрі, вдайтеся до водних процедур. Не перестарайтеся з енергетиками, замініть їх водою та свіжими соками, а їжу приймайте невеликими порціями та суворо за розпорядком.

Якщо прилетіли пізно ввечері чи вночі, відразу лягайте спати, але поставте будильник, щоб прокинутися не пізніше 10 години ранку за місцевим часом. У жодному разі не висипайтеся до обіду, інакше почуватиметеся розбитим весь день, що залишився. Якщо заснути не виходить, прийміть гарячу ванну, сходіть на масаж, випийте заспокійливий трав’яний чай.

Чим суворіше ви будете дотримуватись цих рекомендацій у перші дні приїзду, тим швидше прийдете в норму, і зможете повноцінно відпочити, – запевняє Сподін Ігор Юрійович.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.