Міністр спростував фейк про продаж персональних даних з додатку «Дія»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Декілька тижнів тому ми писали, що в популярному месенджері Telegram були знайдені чат-боти, які за кошти продавали особисту інформацію про українців. В першу чергу, йдеться про серію та номер паспорту, ІПН, прописку, номери авто, номери мобільних телефонів, email тощо.

На момент публікації статті, одного з ботів вже був видалено, а другий і надалі функцоінував, про що була повідомлена поліція. Повідомляється, що дані, які продавали в месенджері були вкрадені з бази ПриватБанк. Однак, в мережі також поширювали інформацію, що торгували і базою даних з мобільного застосунку та порталу «Дія».

В цей момент достовірно невідомо, чи видалили другого бота, оскільки його назва не повідомлялась. Проте, у своєму Telegram-каналі, міністр цифрової транформації Михайло Федоров зробив заяву, де роз’яснив ситуацію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«В Telegram запрацював бот UA Baza, який використовує великі обсяги персональних даних. Після цього, одразу почли активно розповсюджуватися ФЕЙКИ, що ця інформація пов’язана з роботою застосунку «Дія». Це неможливо навіть теоретично! По-перше і головне, Дія не має бази даних і не накопичує таку інформацію. По-друге, кількість інформації, яка доступна у зазначеному боті набагато, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює Дія. По-третє, попередній аналіз інформації бота свідчить про використання старих «баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті. Зокрема, мова йде про базу даних Приватбанку, а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі від Вконтакте, Linkedin. Службою безпеки України розпочаті відповідні слідчі дії щодо роботи телеграм-боту та доступних в ньому персональних даних».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.