Знайдено зв’язок між смертністю від коронавірусу і популярним щепленням

Американські епідеміологи знайшли зв’язок між смертністю від COVID-19 в різних країнах і тим, як давно і наскільки широко в них застосовували призначену для боротьби з туберкульозом вакцину БЦЖ. Результати дослідження опубліковані на порталі medRxiv .

“Країни, в яких універсальна вакцинація за допомогою БЦЖ не була прийнята, в тому числі Італія , Нідерланди та США , найсильніше постраждали від COVID-19″, – пишуть вчені.
Вони виявили, що вакцинація БЦЖ знизила рівень зараження вірусом. На думку дослідників, комбінація від зниження рівня смертності та захворюваності може зробити це щеплення одним з головних інструментів у боротьбі з коронавірусом.
В рамках дослідження вчені перевіряли, наскільки вакцинація БЦЖ сама по собі може впливати на поширення коронавірусу і ризик смерті від інфекції в найбільш уразливих верствах населення. Крім того, вивчався вплив рівня життя в країні і розвитку охорони здоров’я на поширення і летальність COVID-19.

З’ясувалося, що темпи поширення коронавірусу і рівень смертності залежать від економічних показників. Але при цьому в ряді країн, зокрема в США, Ірані , Італії, Бельгії , Нідерландах та інших європейських державах, це було не так.

У всіх цих країнах або ніколи масово не застосовувалася вакцина БЦЖ, або її почали використовувати відносно недавно. Автори дослідження вважають, що це вплинуло на те, що в цих країнах частота випадків зараження вчетверо вище, ніж в середньому по світу. Аналогічні показники були і за рівнем смертності.
Вчені також зазначили, що в небагатьох країнах, де щеплення БЦЖ постійно ставлять всьому населенню протягом тривалого часу, фіксується вкрай низький рівень смертності від коронавірусної інфекції, які не можна порівняти рівню розвитку економіки. Увага авторів дослідження в цьому контексті привернула, зокрема, Бразилія . Вчені впевнені, що це говорить про ефективність БЦЖ для захисту організму від коронавірусу нового типу.
Крім того, дослідники вважають примітною статистику поширення коронавірусу в Китаї , де БЦЖ стали застосовувати в 50-і роки, але під час “культурної революції” 1966-1976 років масова вакцинація була припинена. На думку автора дослідження Аарона Міллера, це рішення зіграло свою роль в появі вразливогг прошарку населення, посприяти поширенню COVID-19 на перших етапах розвитку епідемії.
Пандемія COVID-19, перші випадки якої були зафіксовані в китайському місті Ухань в кінці минулого року, охопила 177 країн. За останніми даними ВООЗ , в світі зафіксовано вже понад 690 тисяч випадків зараження, понад 33 тисяч людей померли.
Складна ситуація з коронавірусом складається в США, Італії, Іспанії та ряді європейських країн. У Китаї, звідки почалося поширення COVID-19, напередодні повідомили про припинення епідемії.
В Україні на сьогоднішній день зареєстровано 549 хворих коронавірусом, 8 осіб вилікувалися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я