Новини України та Світу

До АЕС планують підключити штучний інтелект

Share
Час читання: < 1 хв.

Microsoft, Google та Amazon оголосили про великі інвестиції в атомну енергетику для подолання дефіциту електроенергії, викликаного популярністю систем штучного інтелекту.

Microsoft уклала угоду з Constellation Energy про відновлення АЕС “Три-Майл-Айленд”. Constellation планує інвестувати $1,6 млрд у відновлення станції до 2028 року та продавати електроенергію Microsoft за ціною від 110 до 115 доларів за 1 МВт/год протягом 20 років.

Що ще відомо

Розробка штучного інтелекту тісно пов’язана із серверною інфраструктурою Google, Amazon та Microsoft, що робить їх ключовими гравцями у цьому секторі. Поява ChatGPT призвела до сплеску інтересу до ШІ та зростання інвестицій.

Зі зростанням популярності ШІ виникає потреба у великих обсягах електроенергії, але швидко збільшити вироблення складно через екологічні цілі. Ситуація нагадує бум криптовалют та майнінгу, коли також була потрібна значна кількість енергії.

Ядерна енергетика пропонує цілодобове та екологічно чисте джерело енергії для ЦОД, АЕС виробляють гігавати електроенергії.

Google і Amazon звернулися до малих модульних реакторів (ММР) через їх низьку вартість та швидкість будівництва. Amazon уклала угоди про будівництво ММР у Вашингтоні та Віргінії, а Google підписала угоду з KairosPower про закупівлю енергії.

У світі всього дві діючі модульні станції: одна в Росії, інша в Китаї. IT-гігантам залишається лише чекати завершення будівництва нових ММР, щоб задовольнити зростаючі потреби в електроенергії для своїх інноваційних рішень.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Причини, чому не варто обирати ноутбуки з ОЗП менше 8 ГБ

    Для вибору ноутбука для навчальних цілей необхідно враховувати кілька ключових факторів, щоб пристрій відповідав потребам…

    23.10.2024

    WhatsApp усунув недолік, який дратував багатьох користувачів

    Досі контакти, з якими ви спілкуєтеся в месенджері, були безпосередньо пов'язані з «телефонною книгою» вашого…

    23.10.2024

    Google запатентувала новий енергозберігаючий темний режим

    Бюро патентів та товарних знаків США (USPTO) опублікувало документ, в якому описаний новий алгоритм економії…

    23.10.2024

    Старі смартфони ризикують стати “цеглинами” після оновлення до Android 15

    Смартфони Pixel стали першими, хто отримав нову операційну систему, але, як це часто буває, все…

    22.10.2024

    Причини, чому не варто користуватися смартфоном із тріснутим екраном

    Багато людей продовжують користуватися смартфонами з тріснутими екранами через те, що заміна дисплея може влетіти…

    22.10.2024

    Apple анонсує нові комп’ютери Mac mini та MacBook Pro до кінця жовтня

    Відомий інсайдер Сонні Діксон стверджує, що Apple представить нові комп'ютери на чіпі M4 до кінця…

    22.10.2024