Корпорація Microsoft відстає від конкурентів у розвитку технологій штучного інтелекту

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

У 2023 році багато аналітиків пророкували лідерство американської корпорації Microsoft на міжнародному ринку штучного інтелекту, що багато в чому було пов’язано з придбанням 49% акцій компанії OpenAI, а також подальшою інтеграцією її технологій у фірмові продукти Microsoft, у тому числі пошукову систему Bing і чат- бот Copilot.

Реклама

Що ще відомо

Подібний підхід наочно демонстрував, що американська компанія має намір максимально конкурувати з Google у сфері розробки ШІ продуктів. Але в 2024 році Microsoft стала помітно відставати від свого найближчого конкурента, який виявився набагато успішнішим у створенні ефективних ШІ-рішень.

Експерти переконані, що проблеми у Microsoft у цьому напрямі почалися ще навесні 2023 року, коли компанія вирішила впроваджувати ШІ-рішення практично у всі свої продукти. Зокрема, в операційній системі Windows 11 з’явився Copilot-помічник, в браузері Edge панель Copilot, а в Microsoft 365 повний пакет інтеграцій з ШІ. Незважаючи на такий гучний запуск нових продуктів, результати виявилися для Microsoft такими, що розчаровують.

Вкрай негативно користувачі сприйняли і впровадження Copilot в Excel, оскільки швидко було виявлено, що штучний інтелект, навчений текстах, мало розуміє специфіку роботи електронних таблиць.

Корпорація Microsoft у сфері розвитку штучного інтелекту в 2023 році здобула лише один позитивний досвід – від впровадження Copilot у Microsoft Teams. У цьому сервісі штучний інтелект веде протоколи зустрічі, генерує їх короткий зміст, вказує завдання та розсилає результати учасникам, що було позитивно сприйнято багатьма користувачами, які вважають нововведення вкрай зручним та актуальним.

На тлі не надто успішної діяльності Microsoft у сфері ШІ корпорація Google виглядає набагато солідніше. Зокрема, нещодавно вона запропонувала новий продукт NotebookLM, який допомагає організаціям шукати необхідну інформацію у великих масивах даних. За допомогою цього ШІ-інструменту можна знайти необхідну інформацію в документах, роблячи запит природною мовою. Рішення відрізняється простотою та високою ефективністю.

Незважаючи на всі невдачі, Microsoft все ж таки відшукала спосіб отримати вигоду від ШІ. Корпорація зараз оцінюється приблизно в 80 млрд. доларів, що частково зумовлено наявністю серйозної частки в компанії OpenAI. Це свідчить про те, що навіть програючи битву за штучний інтелект, Microsoft все одно продовжує залишатися у виграші.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоtheregister.com

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ