Названо популярний браузер, який стежить за вами без дозволу

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Mozilla Firefox використовує інструмент для відстеження користувачів без їхнього відома. Про це заявив Макс Шремс, засновник правозахисної організації None Of Your Business (NOYB).

Реклама

За словами Шремса, новий інструмент «атрибуції зі збереженням конфіденційності» збирає дані про дії користувачів в інтернеті та передає їх третім особам без згоди самих користувачів.

NOYB вважає, що Firefox перетворився на засіб стеження, а основними отримувачами даних є власники сайтів. Mozilla ж стверджує, що цей інструмент допомагає адміністраторам сайтів аналізувати ефективність реклами без необхідності збору персональних даних. Вони називають його «неінвазивною альтернативою» відстеження користувачів між сайтами.

Проте, на думку NOYB, навіть у такому вигляді цей інструмент порушує права на конфіденційність, закріплені європейським законодавством, тим більше, що він активований за замовчуванням у всіх користувачів.

Представник NOYB Фелікс Миколаш заявив, що користувачі повинні мати вибір, чи увімкнути цю функцію, і вона має бути вимкнена за замовчуванням.

Правозахисники закликали Mozilla сповіщати користувачів про свої дії, вимкнути цю функцію за замовчуванням і видалити незаконно зібрані дані.

Reuters нагадує, що влітку 2024 року NOYB подала подібну скаргу на Google через приховане збирання даних у Chrome. Деякі справи вже розглянуті, і компаніям доводиться виплачувати значні штрафи.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоnoyb.eu

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ