Новини України та Світу

У Німеччині ведеться розробка першого портативного квантового комп’ютера

Share
Час читання: 2 хв.

Кожна компанія, залучена в проєкт, пропонує унікальні переваги завдяки досвіду, який охоплює від мініатюрних квантових мікросхем до масштабованої квантової архітектури, що створює потужну синергію.

Наприклад, Quantum Brilliance спеціалізується на розробці мініатюрних квантових чипів, які працюють за кімнатної температури, використовуючи азотно-вакансійні центри (NV) у штучних алмазах як кубіти. Це дозволяє обходитися без складних систем охолодження, що використовуються в інших квантових технологіях. Крім того, ці мікросхеми легше інтегрувати з традиційними напівпровідниками, що відкриває шлях до мобільних квантових технологій. Як зазначив генеральний директор Quantum Brilliance Марк Луо, потенціал мобільних квантових комп’ютерів надзвичайно важливий для оборони та кібербезпеки в Німеччині та сусідніх країнах.

ParityQC займається розробкою масштабованої квантової архітектури та операційної системи ParityOS, що дозволяє ефективніше виконувати складні алгоритми з меншою кількістю помилок. Співголови компанії, Вольфганг Лехнер і Магдалена Хаузер, впевнені, що співпраця з Quantum Brilliance допоможе створити перший у світі мобільний квантовий комп’ютер.

Oxford Ionics працює над розробкою портативного квантового комп’ютера MinIon, застосовуючи технологію електронного управління кубітами, яка замінює лазери електронікою. Це рішення можна вбудувати в стандартний чип розміром з ніготь, що робить його придатним для сучасного виробництва напівпровідників. Такий підхід, як зазначають військові експерти, є ключовим для забезпечення стабільної роботи квантових комп’ютерів у екстремальних умовах, зокрема під час бойових дій або для управління військовими операціями.

Технологія Oxford Ionics для управління кубітами, завдяки електронному підходу, виключає необхідність у традиційних лазерах, роблячи її більш сумісною з сучасними напівпровідниковими технологіями. Їхній квантовий комп’ютер MinIon орієнтований на забезпечення національної безпеки та оборони. Співзасновник і генеральний директор Oxford Ionics, доктор Кріс Балланс, зазначив, що цей підхід дозволив створити як високопродуктивні чипи, так і надійну технологію, здатну забезпечити оптимальну продуктивність за невеликих витрат.

NeQxt GmbH, заснована у 2022 році, спеціалізується на виробництві обчислювального обладнання та інформаційних технологій. Цей німецький стартап прагне інтегрувати технологію уловлювання іонів у компактну, модульну і мобільну систему MaQue. Вона може бути застосована для оборонних завдань, таких як оптимізація пересування військ, аналіз бойових сценаріїв та моделювання біологічних загроз у режимі реального часу навіть у віддалених місцях, без необхідності підключення до хмарних центрів обробки даних, що забезпечує безпеку в бойових умовах.

Хоча початково проєкт спрямований на оборонну галузь, його потенціал виходить далеко за ці межі. За оцінками німецьких військових, ця технологія може бути корисною в фінансах, управлінні ланцюгами постачання та наукових дослідженнях, значно розширюючи можливості квантових обчислень у нових сферах.

 

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Чи відновить Apple випуск великого iMac: Останні чутки про 32-дюймовий моноблок

    Вже минуло більше двох з половиною років, відколи Apple зупинила випуск 27-дюймового iMac, перейшовши на…

    25.09.2024

    Samsung Galaxy A56 має всі шанси стати бюджетним хітом

    Процесор Exynos 1580 за своїми показниками продуктивності може змагатися з Exynos 2100, який використовувався у…

    25.09.2024

    Після арешту Павло Дуров оголосив про нові кроки щодо боротьби з нелегальним контентом

    Засновник і генеральний директор Telegram Павло Дуров повідомив, що платформа видалила більше «проблемного контенту» і…

    25.09.2024

    Вартість мобільного зв’язку в Україні може суттєво підвищитися

    Тарифи на мобільний зв'язок в Україні можуть зрости до 50% у наступному році. Причинами цього…

    25.09.2024

    Нові AirPods Max досі не отримали ключові сучасні функції Apple

    Минулого тижня Apple представила оновлені AirPods Max. Нова версія має порт USB-C, випускається в нових…

    25.09.2024

    OpenAI o1 стала лідером серед ШІ-моделей, залишивши позаду Google та Anthropic

    Незважаючи на численні суперечності, остання модель штучного інтелекту від OpenAI, OpenAI o1, вже перевершила всі…

    25.09.2024