Протести в магазинах Apple зіпсували запуск iPhone 16

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

У кількох містах США та інших країнах протестувальники скористалися запуском iPhone 16 для привернення уваги до закликів бойкотувати продукцію Apple. У демонстраціях брали участь як колишні, так і нинішні співробітники компанії.

Реклама

Акції протесту біля магазинів Apple зосереджувалися навколо звинувачень у тому, що компанія ігнорує насильство в Демократичній Республіці Конго (ДРК) та конфлікт між Газою і Ізраїлем. Протестувальники заявляють, що Apple частково відповідальна за гуманітарні кризи в обох регіонах.

Одна з учасниць, яка представилася як «Люсі», розповіла новинному порталу Bristol Post: «Ми виступаємо проти співучасті Apple у геноцидах у Конго та Палестині».

Звинувачення проти Apple

За словами міжнародних організацій, Apple використовує золото та мінерали, відомі як «3Т» (тантал, олово і вольфрам), видобуті в Конго, для виробництва iPhone. Незважаючи на те, що компанія у 2019 році припинила співпрацю з кількома постачальниками в регіоні, Apple все ще отримує сировину від інших джерел.

Крім того, Apple володіє одним із найбільших центрів досліджень та розробок в Ізраїлі, який працює з 2015 року. У квітні 2024 року близько 300 співробітників компанії звернулися до керівництва із закликом більше підтримувати палестинську спільноту.

Протести та їх учасники

Люсі зазначила, що в Конго «озброєні формування, підтримувані Угандою та Руандою, захоплюють колтан, вбивають людей і використовують чоловіків, жінок і дітей для примусової праці в небезпечних умовах. Apple купує цей колтан». Збройний конфлікт у ДРК триває з 1990-х років, і частина ресурсів, що використовуються в електроніці, видобувається за участю повстанських угруповань.

Інша учасниця протесту, «Сорайя», нагадала, що Apple зберігає мовчання щодо війни в Газі, незважаючи на тиск з боку співробітників. Вона згадала, що в жовтні 2023 року генеральний директор Тім Кук висловив співчуття жертвам, проте подальших заяв не було.

Крім того, в листопаді 2023 року Apple тимчасово призупинила роботу каналів Slack, де спілкувалися єврейські та мусульманські співробітники. Згодом протестувальники звинуватили компанію в закритті Slack-каналу, який використовували мусульмани.

У квітні 2024 року в одному з магазинів Apple у Чикаго звільнили співробітника за носіння куфії – традиційного палестинського головного убору, що спричинило протест біля магазину Apple Lincoln Park, організований групою Apples4Ceasefire.

Заклики до бойкоту

Під час запуску iPhone 16 протестувальники закликали споживачів бойкотувати продукцію Apple та припинити користування сервісами, такими як iCloud+ та Apple Music, на знак протесту проти дій компанії.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ