Новини України та Світу

Далекобійні протикорабельні ракети з’являться на польських винищувачах F-35A

Share
Час читання: 2 хв.

Польща, яка розташована на сході НАТО, активно нарощує свої військові можливості. У 2022 році країна уклала контракт з США на постачання 32 малопомітних винищувачів п’ятого покоління F-35A, загальна вартість якого склала 4,6 мільярда доларів. Ціна одного літака становить 87 мільйонів доларів, а в суму контракту включені також навчання персоналу, тренажери та логістика, що обійшлося в 1,82 мільярда доларів.

У контракті не передбачене озброєння для винищувачів, тому Польща тепер має закупити ракети окремо. Агентство з питань озброєнь Польщі повідомило про тендер на “Авіаційну спеціалізовану маневрувальну ракету для боротьби з надводними об’єктами”. У конкурсі беруть участь норвезька Kongsberg Defence & Aerospace і американська Lockheed Martin, пропонуючи два варіанти ракет.

Перша пропозиція – ракета Joint Strike Missile (JSM) від Kongsberg. Ця ракета розроблена спільно з США і Норвегією на основі протикорабельної ракети Naval Strike Missile (NSM), яка вже є на озброєнні Польщі. JSM має дальність польоту від 280 до 560 км в залежності від профілю польоту літака-носія. Вона оснащена інфрачервоним і електромагнітним датчиками для наведення на ціль.

Друга пропозиція – ракета LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) від Lockheed Martin, яка є важчою за JSM. LRASM має дальність 370 км і бойову частину вагою 454 кг. Ракета використовує комбінацію інерційної навігації та GPS, а для наведення в кінці траєкторії застосовується пасивна інфрачервона головка. У її системі також використовуються алгоритми машинного навчання і є можливість роботи в рої.

Обидві ракети мають технології малопомітності і дозвукові швидкості. Польща має можливість вибрати між меншою, але дальшою ракетою JSM, яка підходить для ураження невеликих і середніх суден, і дорожчою LRASM, яка має меншу дальність, але здатна уражати великі кораблі, такі як фрегати або есмінеці.

JSM може бути розміщена у внутрішніх відсіках озброєння винищувача F-35A, що зберігає малопомітність літака. Натомість LRASM встановлюється на зовнішніх підвісах, що вплине на малопомітність носія.

Не виключено, що Польща обере обидва варіанти для різних завдань.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Зброя
  • Останні записи

    Вперше з’явилися високоякісні рендери Samsung Galaxy S25 Plus

    Відомий інсайдер Стів Хеммерстоффер, відомий під ніком OnLeaks, знову потішив шанувальників технологій новою інформацією. Цього…

    18.09.2024

    Нова модель ШІ від OpenAI демонструє покращені логічні здібності і вміє маніпулювати для досягнення результату

    Нова модель OpenAI під назвою o1, за результатами дослідження компанії Apollo, демонструє незвичайну поведінку —…

    18.09.2024

    Україна зробила значний крок вперед у впровадженні ШІ для ведення війни

    Видання Forbes зазначає, що українські фахівці дедалі успішніше інтегрують штучний інтелект у військові дії проти…

    17.09.2024

    “Київстар” збільшить резервний час роботи до 6 годин

    Мобільний оператор "Київстар" планує у другому кварталі 2025 року збільшити час автономної роботи до шести…

    17.09.2024

    24 вересня Nothing анонсує нові спортивні TWS-навушники

    Компанія Nothing анонсувала захід з презентацією нового пристрою, який відбудеться 24 вересня. Офіційного підтвердження, що…

    17.09.2024

    У iOS 18 з’явилися нові налаштування для збереження акумулятора

    Apple представила розширені можливості обмеження зарядки для iPhone 15 і iPhone 16 в новій версії…

    17.09.2024