Штучний інтелект тепер може передбачити землетруси за кілька місяців наперед

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Співробітники Геофізичного інституту Аляскінського університету у Фербенксі виявили, що штучний інтелект може ефективно прогнозувати землетруси за кілька днів або навіть місяців до їхнього виникнення.

Реклама

У рамках дослідження вчені з’ясували, що машинне навчання може виявляти маркери перед великими землетрусами, аналізуючи дані з доповідей про стихійні лиха. Для перевірки цієї теорії вони проаналізували два великі землетруси в Алясці та Каліфорнії. Вчені розробили комп’ютерний алгоритм, здатний знаходити аномальні сейсмічні активності на основі зібраних даних.

Алгоритми ШІ дозволяють ефективно інтерпретувати дані для створення прогнозів. Виявилося, що три місяці до зазначених землетрусів спостерігалася аномальна сейсмічна активність. Це явище було зафіксоване на 15–25% території Південно-Центральної Аляски та Південної Каліфорнії і характеризувалося магнітудою менше 1,5.

Зокрема, землетрус в Анкориджі 30 листопада 2018 року, який спричинив значні збитки, був передбачений з ймовірністю 80% за допомогою ШІ-алгоритмів три місяці до події. Аналіз групи землетрусів у Ріджкресті дозволив передбачити їх появу за 40 днів з такою ж ймовірністю. Тепер вчені планують протестувати цю технологію в реальних умовах.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ