Науковці з’ясували, як ChatGPT впливає на освіту школярів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Нове дослідження виявило, що використання штучного інтелекту (ШІ) в освіті може мати негативний вплив на якість знань учнів. Дослідники з Університету Пенсільванії (США) провели експеримент із майже тисячею учнів старших класів з Туреччини, як повідомляє Popular Science.

Реклама

В експерименті брали участь три групи учнів, які відвідували заняття з математики. Перша група виконувала завдання самостійно, друга використовувала ChatGPT для допомоги, а третя – іншу версію ChatGPT, яка надавала підказки для розв’язання завдань.

Протягом чотирьох циклів занять, кожне з яких тривало 90 хвилин, результати показали, що учні, які використовували ШІ, вирішили на 48% більше завдань правильно, ніж ті, хто навчався самостійно. Ті, хто отримував підказки від «репетитора» на базі ШІ, досягли результатів на 127% краще.

Однак подальше тестування, де учні вирішували завдання без допомоги ШІ, показало зворотний ефект. Група, яка використовувала ШІ, показала на 17% гірші результати порівняно з учнями, які навчалися самостійно. Також учні, які не користувалися ШІ, перевершили тих, хто отримував підказки від «репетитора» на базі ChatGPT.

Науковці припускають, що імітація педагога через ШІ може негативно впливати на навчальний процес. Учасники експерименту часто не намагалися зрозуміти матеріал, а просто шукали готові відповіді, що ускладнювало формування навичок вирішення завдань.

Дослідження також показало, що ШІ робив помилки в арифметичних обчисленнях у 8% випадків і помилки в підходах до вирішення завдань у 42% випадків. Хоча помилки в «репетиторській» версії ШІ були мінімальні, учасники, які використовували ШІ, часто переоцінювали свої знання.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ