Telegram під вогнем критики: масштабні розслідування розкрили зв’язки зі злочинністю та екстремізмом

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

За результатами чотиримісячного розслідування, проведеного виданням The New York Times, стало відомо, що Telegram використовується як платформа для широкомасштабної злочинної діяльності, поширення дезінформації, матеріалів про насильство над дітьми, тероризму та расистських закликів.

Реклама

Журналісти проаналізували понад 3,2 мільйони повідомлень у 16 000 каналах. Telegram фактично надає інструменти для організації злочинних угруповань та обходу влади, ігноруючи незаконну та екстремістську діяльність, яка процвітає на платформі.

Проблеми з Telegram були відомі й раніше, але дослідження виявило 1500 каналів, що належать білим націоналістам, які залучають майже мільйон людей по всьому світу. Більше двох десятків каналів займалися продажем зброї, а в 22 каналах із 70 000 підписниками активно рекламували наркотики з доставкою в 20 країн.

Терористичні групи також активно використовують Telegram, збираючи великі аудиторії. Після атак 7 жовтня на Ізраїль кількість переглядів каналів, пов’язаних із ХАМАС, перевищила 400 мільйонів. За словами заступника комісара поліції Нью-Йорка з питань контртероризму Ребекки Вайнер, Telegram став найпопулярнішим місцем для людей із насильницькими намірами.

Telegram діє, ніби поза правовим полем, проте ситуація може змінитися. Засновника платформи Павла Дурова було заарештовано у Франції за відмову співпрацювати з владою у розслідуванні злочинів, таких як торгівля наркотиками, шахрайство та поширення матеріалів про насильство над дітьми.

Терпіння влади до Telegram закінчується. Європейський Союз розглядає можливість посилення контролю над платформою через Закон про цифрові послуги, який зобов’яже компанію активно боротися з незаконною діяльністю.

Платформа стала майданчиком для злочинців не тільки через відмову співпрацювати з правоохоронцями, але й завдяки унікальним функціям. Telegram дозволяє поширювати інформацію на широку аудиторію без значних обмежень. Попри заяви про боротьбу з незаконною діяльністю, канали продовжують відкрито продавати зброю, наркотики та крадені банківські дані.

Тиск на Telegram поки що чинять лише Apple та Google, які можуть видалити додаток зі своїх магазинів у разі порушення правил щодо контенту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

ДжерелоThe New York Times

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ