Qualcomm може купити частину бізнесу Intel із проектування процесорів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Наступного тижня відбудеться засідання ради директорів Intel, на якому чинний керівник компанії представить нову стратегію подолання кризи. Очікується, що для реалізації цієї стратегії можуть знадобитися нові скорочення штату. Нещодавно Intel оголосила про звільнення 15 000 співробітників, але ця цифра може бути далеко не остаточною. З огляду на величезну кількість менеджерів середньої ланки в компанії, не зовсім зрозуміло, хто залишиться працювати, якщо скорочення продовжаться. Головний керівник Intel, Пат Гелсінгер, вважає, що більшість проблем залишилися від попереднього керівництва. Проте сам Гелсінгер також допустив ряд помилок, зокрема, розпочав ліквідацію структур, які вважав непотрібними, і не виконав обіцянок перед радою директорів.

Реклама

На заході Innovation 2023 була представлена архітектура Arrow Lake, яка передбачала випуск процесорів на вузлі 20A. Intel стверджувала, що її інженери вже освоїли 7-нм, 5-нм і навіть 3-нм технології, тому 2-нм вузол має стати наступним етапом. Але наразі компанія не змогла запустити виробництво на вузлі 20A і обіцяє перейти безпосередньо на 18A. Хоча розробка йде активно, ці заяви здаються все менш реалістичними. Не так давно стало відомо, що ключові інвестори можуть вплинути на раду директорів, аби та розглянула можливість поділу компанії, в результаті чого підрозділ з виробництва та розробки чіпів міг би бути придбаний одним або кількома великими технологічними гігантами. За деякими даними, Qualcomm може бути серед зацікавлених сторін.

Реклама

Сьогодні капіталізація Intel оцінюється в 83 мільярди доларів, тоді як на початку 2024 року компанія коштувала більше. Якщо частина бізнесу буде виставлена на продаж, інші великі гравці також можуть проявити інтерес, що може призвести до втрати частини ринку для Intel. Незважаючи на те, що Intel випускає процесори по 10-нм технології, а AMD перейшла на 4-нм, модель Core i9-14900K демонструє високі показники в іграх і деяких робочих завданнях. Причини, чому Intel не може в повній мірі розгорнути виробництво та реалізувати свої плани, наразі не зовсім ясні. Можливо, деякі члени ради директорів можуть бути зацікавлені у розвалі компанії, але це ще не підтверджено. Представник Intel заявив, що жодних пропозицій про купівлю підрозділів не надходило, хоча кулуарні переговори можуть бути в процесі і стануть відомі лише після завершення всіх угод.

Представники Qualcomm від коментарів утрималися, але експерти вважають, що компанії може бути цікавий серверний сегмент. Qualcomm вже має перспективні продукти в настільному сегменті, а розширення портфоліо в архітектурі ARM могло б дати компанії значний поштовх. Оскільки AMD поки що не розробляє серверні процесори на ARM, Qualcomm може зайняти нову нішу та розширити свій ринок. Наразі все залежить від рішень ради директорів Intel, яка також планує зупинити будівництво великої фабрики в Німеччині. Замороження цього проекту може бути складним через узгодження з урядом ФРН, а також є питання щодо будівництва фабрик у США, оскільки фінансування надходить з національного бюджету.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ