Новини України та Світу

Арешт Павла Дурова: як світ відреагував і кому це на руку

Share
Час читання: 2 хв.

Вчора ввечері всі новинні стрічки заполонила інформація про арешт засновника Telegram Павла Дурова у Франції. Його офіційно звинувачують у співучасті в кількох злочинах, включаючи торгівлю наркотиками, підтримку тероризму та розповсюдження дитячої порнографії. Однак багато хто вважає, що справжня причина арешту пов’язана з відмовою Дурова надати французькій владі доступ до особистого листування користувачів у Telegram.

Реакція громадськості не забарилася: багато хто сумнівається у свободі слова в Європі. Після перших повідомлень про арешт, у соцмережах стали популярними хештеги #telegram, але згодом їх змінили на #FREEPAVEL і #FREEDUROV.

Одним із перших на цю ситуацію відреагував журналіст Такер Карлсон, який нещодавно брав інтерв’ю у Дурова. У своєму Telegram-каналі Карлсон зазначив: «Павло Дуров покинув Росію, коли уряд спробував контролювати його соціальну мережу Telegram. Проте його заарештувала не Росія, а західна країна, союзник США та член НАТО. Дуров тепер у французькій в’язниці. Це чіткий сигнал для будь-якого власника платформи, який відмовляється цензурувати правду на вимогу урядів та спецслужб».

Засновник IBC Group Маріо Науфаль підкреслив, що американські ЗМІ майже не висвітлюють цю подію, звинувативши їх у приховуванні інформації від громадськості. На його думку, якщо б мова йшла про арешт Тіма Кука чи Білла Гейтса, новини були б повсюди.

Ілон Маск теж долучився до обговорення, критикуючи французьку правову систему та згадуючи першу поправку Конституції США щодо свободи слова. Він навіть почав жартувати про те, що Європа наближається до 2030 року, але досі «карає за лайки на меми». Маск також поділився уривками з інтерв’ю Дурова з Карлсоном під хештегом #FREEPAVEL, натякаючи, що завтра на місці Telegram може опинитися будь-яка інша платформа.

Що ж буде далі?

Оскільки Павло Дуров з 2021 року має французьке громадянство, його не будуть екстрадувати чи обмінювати. Єдина надія на швидке вирішення цієї ситуації – це втручання уряду ОАЕ, який має вплив на Європу, враховуючи, що Дуров отримав громадянство Еміратів минулого року. В іншому випадку, ймовірно, Павлу доведеться відмовитися від Telegram заради своєї свободи. Суд має відбутися вже сьогодні, і, ймовірно, ближче до вечора з’являться нові подробиці щодо його подальшої долі.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    GPT-4 витрачає до трьох пляшок води на кожні 100 слів

    Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді та опубліковане у The Washington Post, виявило високі витрати…

    19.09.2024

    Показано L-подібну батарею iPhone 16 Pro Max зі сталевою оболонкою

    Apple розпочне продажі iPhone 16 Pro Max та інших моделей 20 вересня, але деякі користувачі…

    19.09.2024

    Інсайдери: iPhone 17 отримає 3-нм чіпи, тоді як 2-нм техпроцес з’явиться лише у деяких версіях iPhone 18

    Лінійка iPhone 17, яка очікується наступного року, буде оснащена процесорами, виготовленими за вдосконаленою 3-нанометровою технологією…

    19.09.2024

    Експерт порівняв камери iPhone 16 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra та Google Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max, який надійде у продаж завтра, вже пройшов тестування від численних блогерів,…

    19.09.2024

    Instagram зробив всі акаунти підлітків приватними

    Instagram представив новий пакет функцій для захисту підлітків, включаючи оновлені налаштування конфіденційності, посилений батьківський контроль…

    19.09.2024

    WhatsApp додасть ще одну популярну функцію з Telegram

    Розробники WhatsApp продовжують вдосконалювати функціонал свого популярного месенджера. Згідно з порталом WABetaInfo, наступне оновлення принесе…

    19.09.2024