Відображення в очах допомагають розпізнати діпфейки

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Зі зростанням використання генераторів зображень на основі штучного інтелекту дедалі складніше відрізнити справжні фотографії від штучних. Науково доведено, що “контент, створений за допомогою ШІ, практично неможливо розпізнати”. Проте дослідження «Королівського астрономічного товариства» показує, що багато дипфейків і ШІ-зображень можна виявити за аналізом очей.

Реклама

Фотографія актриси Скарлетт Йоханссон зліва є реальною, а праворуч — створена штучним інтелектом, що видно з відображення очних яблук. Джерело зображення: Adejumoke Owolabi.

Реклама

ШІ-зображення поширені на платформах знайомств, у соціальних мережах та медіа. Тому важливо мати надійні інструменти для визначення справжності фотографій. Дослідження виявило, що ШІ важко точно відтворити реалістичні відображення в очах. Наукова група використовувала два загальнодоступні набори даних зображень для аналізу, застосовуючи метод коефіцієнта Джині, щоб перевірити збіг відбитків лівого та правого очних яблук.

Чотири пари очей на фото — дипфейк, що видно через непослідовні відображення в кожному оці. Джерело зображення: Adejumoke Owolabi. Наприклад, одне око відображає п’ять точок світла, а інше — лише три. У деяких випадках світлові ефекти виглядають дзеркально перевернутими. На справжній фотографії вони повинні бути ідентичними, оскільки світло падає під однаковим кутом на обидва ока.

Хоча цей метод ще не є повністю надійним для виявлення дипфейків, дослідники вважають, що він забезпечує основу для покращення технологій виявлення дипфейків у майбутньому.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ