Дослідження виявили небезпеку батарей смартфонів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Речовини з літій-іонних акумуляторів, відомі як «вічні хімікати», виявилися небезпечними для довкілля, як виявили дослідники з Техаського технологічного університету. Вчені з’ясували, що у природі накопичується велика кількість пер- та полікторалкільних речовин, що містяться в батареях.

Реклама

«Вічні хімікати» — це клас із майже 16 тисяч сполук, які використовують для захисту різних об’єктів від води, плям чи нагрівання. Ці речовини не розпадаються природним шляхом і накопичуються в організмах людей та тварин, що призводить до різних захворювань, включаючи хвороби печінки та щитовидної залози.

Дослідники виявили «вічні хімікати» у великих кількостях біля виробничих підприємств. Вони перевірили воду, ґрунт та повітря біля заводу 3M у штаті Міннесота, а також біля інших великих підприємств. Рівень забруднень виявився підвищеним. Речовини також спостерігаються у віддалених районах у всьому світі і є токсичними для живих організмів. Одним із основних джерел забруднення вважаються відходи від батарейок, які викидають на звалище. Звідти хімікати можуть потрапити у воду.

Реклама

Дослідники наголосили, що вони вивчили історичні зразки фільтрату, тобто рідини, яка виділяється з відходів під час гниття. У пробах до середини 1990-х років не виявили «вічні хімікати». Сучасна ситуація викликає тривогу. Необхідно покращувати способи боротьби з небезпечними відходами, зокрема акумуляторами. Згідно з попередніми дослідженнями, переробку проходять лише приблизно 5% літієвих батарей. Якщо ситуація не зміниться, то до 2040 року на Землі накопичиться приблизно 8 млн тонн відходів акумуляторів.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ