Космічні сили США планують запустити лазерну технологію для визначення центру Землі в 2025 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Космічні сили США планують підвищити точність визначення розташування центру Землі за допомогою лазерних технологій на супутниках GPS. У 2025 році заплановано запуск двох супутників GPS III, оснащених лазерними ретрорефлекторними гратами (LRA).

Реклама

LRA будуть встановлені на супутниках SV9 та SV10 у рамках космічної сенсорної мережі Програми космічної геодезії NASA. Ці лазери дозволять проводити вимірювання з точністю до субсантиметра за допомогою техніки супутникової лазерної локації (SLR). Згідно з заявою Космічних сил, SLR сприятиме більш точному визначенню центру Землі.

6 травня два LRA були доставлені до компанії Lockheed Martin для інтеграції із супутниками GPS III перед запуском. Місія виконується у партнерстві між Космічними силами, Національним агентством геопросторової розвідки (NGA) та NASA.

«Ми змогли додати нові можливості до сузір’я GPS на роки раніше запланованого терміну, гарантуючи, що це не вплине на діяльність мільярдів людей, які щодня покладаються на наші сигнали. Ми очікуємо, що LRA стануть стандартними для майбутніх апаратів GPS, і раді, що SV9 та SV10 матимуть цю можливість до запуску», – заявив полковник Космічних сил США Ендрю Меншнер.

Реклама

Лазерна локація базується на вимірюванні відстаней між об’єктами за допомогою спалахів лазерного світла. Імпульси лазерного світла з наземної станції прямують на орбітальний супутник, оснащений LRA, який відбиває промені назад до джерела. Час, необхідний для проходження лазерного променю від землі до супутника і назад, використовується для розрахунку відстані між ними.

LRA складаються з масиву з 48 дзеркальних кутових кубів, що забезпечує відбиття світла під тим самим кутом, під яким він прийшов. LRA були спроектовані NASA та Військово-морським центром космічних технологій Військово-морської дослідницької лабораторії та експлуатуватимуться Космічними силами США.

Точна інформація про місцезнаходження необхідна для визначення центру мас Землі, який може зазнавати змін після таких подій, як цунамі та землетруси. Дані, зібрані LRA, дозволять дослідникам точніше виміряти ці зміни.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ