Україна долучається до розробки турецького винищувача 5 покоління: Всі деталі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Українські компанії беруть участь у розробці новітнього турецького винищувача п’ятого покоління KAAN. Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу “Українсько-турецькі відносини: співпраця, допомога, поточні та подальші ініціативи”, пише zubr.in.ua. З міркувань безпеки деталі участі українських підприємств поки не розкриваються.

Реклама

Боднар зазначив, що українські компанії та розробники активно допомагають у розробці агрегатів для перспективного винищувача KAAN. Він підкреслив, що ця співпраця є дуже перспективною, і після постановки винищувача на озброєння у Збройних Силах Туреччини він може зацікавити Військово-повітряні сили України. Можливо, це співробітництво також приведе до виробництва нових безпілотників на території України заводом компанії Baykar Makina.

Посол також відзначив важливість співпраці з двома великими турецькими компаніями: Baykar Makina, яка відома виробництвом “Байрактарів”, і державною компанією TUSAŞ (TAI), які закуповують українські реактивні та турбореактивні двигуни для своїх безпілотних апаратів. Особливу роль у цьому процесі відіграють українські компанії “Мотор Січ” та “Івченко Прогрес”.

Реклама

Раніше, в лютому 2024 року, стало відомо про участь українських підприємств у розробці двигуна для нового турецького винищувача п’ятого покоління Kaan. 21 лютого 2024 року винищувач Kaan здійснив свій перший політ.

KAAN TF-X є проєктом винищувача п’ятого покоління, розробка якого розпочалася у серпні 2016 року компанією Türk Havacılık ve Uzay Sanayii. Перший літак вже створено та випробувано. За планами, перші 20 літаків мають бути поставлені Повітряним силам Туреччини у 2028 році, а з 2029 року підприємство планує виробляти два літаки на місяць.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ