Facebook і Instagram у центрі скандалу: порушення законодавства ЄС

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Європейська комісія повідомила, що рекламна модель Meta “оплата або згода” на Facebook і Instagram не відповідає Закону ЄС про цифрові ринки (DMA). Комісія заявила про свої попередні висновки, вказавши, що такий бінарний вибір змушує користувачів давати згоду на поєднання їхніх особистих даних і не надає адекватної альтернативи без персоналізованої реклами.

Реклама

Згідно зі статтею 5(2) DMA, гейткіпери повинні отримати згоду користувачів на об’єднання їхніх особистих даних між різними послугами, пропонованими основною платформою, та іншими послугами. Якщо користувачі відмовляються від такої згоди, вони мають мати доступ до менш персоналізованої, але еквівалентної альтернативи.

Meta запропонувала модель “оплата або згода” у листопаді 2023 року, де користувачі мають вибирати між підпискою за щомісячну плату без реклами або безкоштовним доступом з персоналізованою рекламою. Однак Комісія стверджує, що ця модель не відповідає вимогам DMA, оскільки не забезпечує альтернативу з меншим використанням особистих даних.

Як результат, Meta має право відповісти на попередні висновки Комісії протягом 12 місяців до завершення розслідування. Якщо порушення підтвердиться, Комісія може накласти штрафи до 10% від світового обороту гейткіпера, а також застосувати інші засоби правового захисту в разі систематичного невиконання.

Маргрете Вестагер, виконавчий віце-президент Комісії, підкреслила, що головна мета розслідування – забезпечити конкурентність на ринку та захист особистих даних громадян ЄС в умовах цифрової економіки.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ