Новини України та Світу

Шахраї вигадали новий спосіб обману українців, вкравши майже півмільйона гривень

Share
Час читання: 2 хв.

Шахраї в Україні розробили нову схему обману, використовуючи дейтингові платформи, щоб вимагати гроші від своїх жертв. Однією з постраждалих стала жителька Івано-Франківська, яка передала аферистам майже півмільйона гривень.

Пресслужба Нацполіції області повідомила про цей випадок.

За інформацією поліції, жінка познайомилася з іноземцем на одному з дейтингових сайтів, який представився лікарем з Сирії. Вони розвивали романтичні стосунки віддалено, і після певного часу чоловік запропонував їй одружитися в Україні.

“Для того, щоб іноземець отримав дозвіл на виїзд із Сирії, їй необхідно надіслати електронного листа нібито до ООН. Надалі, у листуванні представник нібито ООН надіслав заявниці реквізити для оплати послуг. Йдеться про переліт, страхування та дозвіл на виїзд віртуального знайомого жінки. Потерпіла погодилась та перерахувала кошти на невідомі рахунки, кількома транзакціями”, – зазначили у Нацполіції.

Вже згодом 56-річна жінка зрозуміла, що її ошукали шахраї та звернулася до правоохоронців. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (“Шахрайство”).

Водночас це вже не перша подібна ситуація в нашій державі. Минулого року така сама ситуація трапилася з мешканкою Чернігівщини. Тоді жінка теж познайомилася з чоловіком нібито із Сирії.

Він попросив у неї фінансової допомоги, щоб виїхати з країни, в результаті чого жінка кількома транзакціями переказала на “оформлення документів” та “авіаквитки” понад 2 млн грн.

“Поліцейські закликають громадян не перераховувати гроші невідомим особам, які під приводом дружби чи романтичних стосунків втираються в довіру та під різноманітними приводами просять надіслати гроші. Тож, поліція застерігає, щоб зменшити шанси стати жертвою онлайн-шахраїв: не варто публікувати особисту інформацію в соцмережах; позичати чи переказувати малознайомим людям гроші, відкривати для них банківські рахунки або надсилати фото чи відео; слід якомога ретельніше перевіряти інформацію, а не довіряти кожному слову віртуального знайомого. Це допоможе захистити Ваш гаманець від шахраїв”, – наголосили в пресслужбі Нацполіції області.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: шахраї
  • Останні записи

    WordPress заблокувала доступ серверів WP Engine до свого ресурсу

    Видання The Register повідомило про конфлікт, який стався між системою управління контентом (CMS) WordPress та…

    28.09.2024

    Apple Vision Pro 2 надійде в масове виробництво у другій половині 2025 року

    Apple планує випустити друге покоління своїх AR-гарнітур під назвою Apple Vision Pro 2. Незважаючи на…

    28.09.2024

    Galaxy S25 Ultra може отримати 16 ГБ оперативної пам’яті

    На початку серпня Samsung оголосила про початок виробництва найтонших чіпів пам'яті для мобільних пристроїв, які…

    28.09.2024

    Samsung Galaxy S24 FE здатний знімати в режимі 8K/30 FPS

    26 вересня 2024 року відбулася презентація Samsung Galaxy S24 FE — найбільш доступного смартфона в…

    27.09.2024

    Microsoft нарешті усунула давню проблему єдиного входу в Windows 10

    Цього тижня Microsoft випустила необов'язкове оновлення KB5043133 для Windows 10, яке принесло кілька покращень у…

    27.09.2024

    Вихід iOS 18.0.1 вже не за горами і в ній будуть виправлені помилки

    За наявними даними, компанія Apple готує до випуску нову версію iOS 18.0.1, яка міститиме виправлення…

    27.09.2024