Apple уклала угоду із Семом Альтманом, щоб надолужити згаяне в галузі штучного інтелекту

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Коли 23-річний Сем Альтман вийшов на сцену щорічної конференції розробників Apple у 2008 році, він із захопленням говорив, що зможе використати новий App Store компанії для просування своєї програми – сервісу пошуку друзів під назвою Loopt.

Реклама

“Ми вважаємо, що це нова ера мобільних пристроїв, і ми дуже раді бути її частиною”, – сказав Альтман.

Тепер, через 16 років, Apple знову звертається до підприємця – але з іншого боку. Цього разу компанія потребує його допомоги так само сильно, як і він допомоги Apple.

В даний час Альтман керує OpenAI, провідним стартапом у галузі генеративного штучного інтелекту. А компанія Apple, яка прагне наздогнати його в цій галузі, уклала партнерство для інтеграції ChatGPT до операційної системи iPhone. І хоча скандальний Альтман навряд чи вийде на сцену, ця угода стане ключовою подією Всесвітньої конференції розробників Apple наступного тижня – і вона показує, наскільки сильно змістилася влада в долині Кремнієві за останні кілька років.

Угода дає OpenAI доступ до сотень мільйонів користувачів Apple, включаючи тих, хто в іншому випадку, можливо, не зважився б спробувати ChatGPT.

Для Apple ця угода відкриває доступ до найгарячішої технології епохи ШІ – чат-боту з дуже потужними здібностями, який вона може використовувати в парі зі своїми власними сервісами.

Apple розробляє безліч ШІ-функцій, включаючи ті, що працюють безпосередньо на її пристроях і ті, що вимагають хмарних обчислень. Окрім того, компанія оснащує штучним інтелектом свого цифрового помічника Siri. Але власний чат-бот купертинівців поки що не дотягує до досконалості.

За словами Дага Кіттлауса, ветерана технологій, який був одним із засновників і керував проектом Siri до того, як його придбала Apple, партнерство з OpenAI – це, швидше за все, «короткострокові та середньострокові відносини» для Тіма Кука з командою.

«Ви можете бути впевнені, що вони старанно працюватимуть над створенням своїх власних компетенцій у цій галузі».

Основна доповідь на WWDC, з якою 10 червня виступить головний виконавчий директор Тім Кук, розглядається як найбільший за останні роки виступ Apple із заявою про угоду.

Компанія має переконати споживачів, розробників та інвесторів у тому, що вона зможе процвітати в епоху штучного інтелекту. Додатковий тиск чинить і те, що існуючий бізнес Apple перебуває у стані стагнації, а виручка знижувалась у п’яти з останніх шести кварталів.

Обидві компанії поки що не розкривають інформацію про угоду публічно, і умови угоди не зрозумілі. Apple із Купертіно, штат Каліфорнія, відмовилася від коментарів, як і OpenAI із Сан-Франциско.

А колись Apple була лідером у галузі ШІ-сервісів.

У 2011 році компанія випустила цифрового помічника Siri, випередивши на ринку Alexa від Amazon та Google Assistant. Але незабаром відстала від конкурентів, і так було до сейсмічного зсуву 2022 року, коли з’явився ChatGPT.

Поява чат-бота від OpenAI у листопаді того ж року вразила уяву споживачів і змусила технологічних гігантів кинутися за розробку власних ШІ-сервісів. З того часу всі найбільші конкуренти Apple просунулися вперед. Чат-бот Gemini від Google змагається з ChatGPT за першість на ринку, що зароджується. Microsoft, найбільший спонсор OpenAI, почала впроваджувати у програмне забезпечення свій ШІ-помічник Copilot. А Amazon представила версію свого помічника Alexa, куди запровадила підтримку штучного інтелекту.

На відміну від них, Apple досі мовчала про свої амбіції в області ШІ. Минулого року Кук заявив, що компанія обережно входитиме в новий простір і додаватиме ШІ-технології «дуже продумано». Останнім часом Apple матиме перевагу в області ШІ завдяки «унікальному поєднанню безшовної інтеграції апаратного, програмного забезпечення та сервісів».

За лаштунками співробітники Apple шалено працюють над тим, щоб підтвердити цю обіцянку. Приблизно під час запуску ChatGPT невеликі команди в підрозділах компанії, що займаються розробкою ШІ та програмного забезпечення, розпочали роботу над конкурентом, використовуючи фреймворк під назвою Ajax.

Глава відділу програмного забезпечення Крейг Федерігі підштовхнув менеджерів до того, щоб забезпечити останню версію операційної системи для iPhone і iPad, відому в компанії під назвою «Crystal», якомога більшою кількістю функцій штучного інтелекту.

Підрозділ сервісів Едді К’ю розпочав роботу над новою інфраструктурою центрів обробки даних для забезпечення роботи онлайн-сервісів з ШІ. Співробітники також почали вивчати можливості інтеграції з Apple Music та офісних програм компанії.

Apple виявила, що її штучний інтелект досить ефективний для розшифрування голосових нотаток та редагування фотографій, а також для нових можливостей пошуку в браузері Safari та автовідповідачів у додатку iMessage. Але вже на ранніх етапах компанія визначила, що OpenAI та Google значно випереджають її у створенні чат-ботів та допомоги користувачам «на льоту».

Це поставило купертинівців у скрутне становище. Власна технологія компанії була ще не готова, і керівники побоювалися шкоди репутації від недобросовісного чат-бота. За словами людей, знайомих із ситуацією, деякі співробітники компанії навіть відчували філософську ворожість до того, щоб взагалі використовувати чат-бота.

Але на той час стало зрозуміло, що споживачі чекатимуть від Apple такого сервісу, і це підштовхнуло компанію до укладання угоди з OpenAI. Кілька місяців тому компанія почала зустрічатися з представниками стартапу (поряд з Google та іншими розробниками чат-ботів) щодо інтеграції технології в програмне забезпечення для iOS.

OpenAI, тим часом, отримає гігантську популярність, яка прийде з глибокою інтеграцією в деякі з смартфонів і планшетів, що найбільше продаються в світі. Проте участь Apple може привернути нову увагу до проблем безпеки та конфіденційності, які витають навколо ChatGPT. Залежно від того, наскільки глибоко компанія планує інтегрувати чат-бота у своє програмне забезпечення, це також може означати, що OpenAI матиме доступ до особистої інформації, що може стурбувати деяких споживачів.

Але, за словами людей, знайомих із питанням, очікується, що Apple запропонує свої нові ІІ-функції як послугу за бажанням. Тому насторожені користувачі зможуть легко відмовитися від використання ІІ, якщо захочуть.

Як би там не було, угода з OpenAI, швидше за все, є тимчасовим заходом. Apple має довгу історію того, як вона в кінцевому підсумку впроваджувала сторонні технології у себе, наприклад, коли замінила чіпи Intel на свій власний процесор.

Apple також не обмежується чат-ботами. За словами співрозмовників, вона має намір використовувати великі мовні моделі (ключову технологію генеративного ШІ) для керування парою роботизованих пристроїв, які вона таємно розробляє.

До них входить настільна роботизована рука з великим, схожим на iPad, дисплеєм. Компанія також розробляє мобільного робота, який зможе слідувати за користувачем по дому та виконувати за нього частину роботи. Крім того, вона збирається оснастити свої AirPods камерами та функціями з підтримкою штучного інтелекту.

У найближчому майбутньому у Siri з’явиться можливість реалізувати свій потенціал. Це може принести певне виправдання компанії, яка виношувала мрію про розумного персонального помічника за свого співзасновника Стіва Джобса.

“Більше немає жодних технічних обмежень для реалізації початкового бачення Siri”, – говорить Кіттлаус.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ