У iPad Pro з чіпом M4 знайшли нову функцію конфіденційності

Час читання: 2 хв.
У iPad Pro з чіпом M4 є нова функція конфіденційності, про яку Apple нікому не розповіла

За останні кілька років Apple завоювала репутацію виробника, який приділяє велику увагу захисту персональних даних користувачів. Її маркетинг часто підкреслює це, щоб виділитися на тлі конкурентів.

Реклама

Але нове відкриття показує, що нещодавно випущений iPad Pro з чіпом m4 включає нову функцію безпеки, про яку Apple нікому не говорила.

Як з’ясував Гільєрме Рембо, в iPad Pro M4 від Apple реалізовано вдосконалення системи безпеки, пов’язане зі світловими індикаторами мікрофона та камери.

Цікавий факт про iPad Pro M4: це перший пристрій, що підтримує та використовує новий механізм Secure Indicator Light (SIL) від Apple. При використанні мікрофона або камери відповідна індикаторна точка ефективно візуалізується апаратно, що значно знижує ймовірність того, що шкідливе програмне забезпечення або користувальницька програма зможе отримати доступ до цих датчиків без відома користувача.

Вперше Apple представила світлові індикатори мікрофона та камери (маленькі помаранчеві та зелені точки, які з’являються, коли ці датчики використовуються) восени 2020 року в iOS 14.

Ці індикатори були покликані підвищити обізнаність користувачів про те, коли програма може прослуховувати або знімати відео, щоб привчити зловмисників використовувати апаратне забезпечення iPhone без згоди користувача.

Хоча історично ці індикатори були пов’язані з програмними тригерами, новий індикатор Secure Indicator Light в iPad Pro M4, схоже, робить систему ще безпечнішою, прив’язуючи її керування обладнанням.

Зараз читають  Акції Apple б'ють історичний рекорд після анонсу на WWDC

Вперше про існування нового “Secure Exclave” у складі чіпа M4 Рембо дізнався пару тижнів тому, але до сьогоднішнього дня було неясно, для чого потрібний цей компонент безпеки. Тепер, схоже, одна з функцій, принаймні, полягає в тому, щоб запобігти будь-яким втручанням у роботу індикаторів мікрофона і камери. Таким чином, вони працюватимуть так, як задумано, і жодні шкідливі програми не зможуть їх обійти.

На даний момент новий iPad Pro є єдиним пристроєм, що містить новий протокол безпеки, але майже напевно він з’явиться в чіпі A18 до iPhone 16 Pro і в моделях Mac з чіпом M4 пізніше цього року.

А поки, можливо, Apple не згадує про цю функцію публічно, тому що це могло б ненароком показати, що існуючі індикатори мікрофона і камери в усіх інших пристроях не такі безпечні, як могли б бути.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.