Хакер змусив GPT-4o працювати без обмежень

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Користувач Twitter під ніком Pliny the Prompter, який називає себе етичним хакером, минулої середи випустив кастомну версію флагманської нейромережі OpenAI, яку озаглавив GODMODE GPT. Йому далося змусити нову модель GPT-4o оминути ігнорувати всі обмеження: вона користувалася ненормативною лексикою, розповідала, як зламувати автомобілі та готувати заборонені речовини.

Реклама

Звичайно, експеримент довго продовжитися не міг. Як тільки нейромережа GODMODE GPT набула відносної вірусної популярності в соцмережі X, на інцидент звернула увагу OpenAI і видалила кастомну модель із сайту всього через кілька годин після її виходу. Зараз отримати доступ до неї вже неможливо, але в оригінальній гілці автора в соцмережі X збереглися скріншоти зі «шкідливими порадами» GPT-4o.

GODMODE GPT видала рецепт виготовлення напалму

Модель GPT-4o, можливо, була зламана з використанням архаїчного інтернет-жаргону leetspeak – підміни літер при наборі тексту цифрами та спецсимволами – що підтверджується скріншотами. В OpenAI не відповіли на запитання, чи можна використовувати цей жаргон для обходу обмежень ChatGPT. Не виключено, що GODMODE GPT, що створив, просто подобається leetspeak, і він зламав систему якимось іншим способом.

Інцидент став проявом масштабного руху AI red teaming, в рамках якого етичні хакери виявляють слабкі місця сучасних систем штучного інтелекту, не завдаючи їм значної шкоди. Вони мають дивовижні можливості, але, як показав недавній досвід з Google і її оглядами в пошуку, сучасний генеративний ІІ все ще залишається системою, яка добре вгадує, які слова повинні бути наступними в тексті, не маючи справжнього інтелекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: