Шахраї під виглядом Ощадбанку зазіхнули на картки українців

Час читання: 2 хв.
Шахраї під виглядом Ощадбанку зазіхнули на картки українців

Відколи розпочалася повномасштабна війна, з’явилося чимало програм грошової підтримки населення. Цим користуються шахраї, щоб виманити конфіденційні дані, отримати доступ до банківських карт і викрасти кошти. Часто зловмисники видають себе за працівників фінансових установ.

Реклама

Про це розповіла пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Способів обманом дізнатися особисту інформацію існує чимало, а найбільш розповсюджена схема – використання назв відомих компаній та установ, які викликають довіру. Аферисти прикидаються представниками організацій і випитують номер платіжної картки, пароль до онлайн-банкінгу, код в SMS тощо.

Приманкою для довірливих українців роблять подання заявки на отримання грошової підтримки від благодійників чи держави. Наприклад, у Мінреінтеграції попередили про появу розсилки нібито Ощадбанку з пропозицією зареєструватися на фінансові виплати.

“Нагадуємо, банк ніколи не запитує інформацію про номер картки, CVV-код. В жодному разі не можна переходити за посиланням у таких повідомленнях і вводити дані своїх карток. Це може призвести до втрати коштів з рахунку”, – зазначили в Ощадбанку.

Українців просять не ігнорувати подібні повідомлення, дзвінки чи електронні листи. Необхідно звернутися до служби підтримки фінустанови і детально описати ситуацію. Це допоможе оперативно зреагувати на факт неправомірного використання чужого найменування і вберегти інших користувачів від шахрайства.

Зараз читають  Тім Кук в інтерв'ю після WWDC 2024 пояснив усі нюанси презентації

Як захиститися від карткових аферистів


За інформацією Національного банку, сума збитків українців через карткових шахраїв склала понад 800 млн гривень у 2023 році, що більше на 70% показника 2022-го. Це означає, що зловмисники посилили атаки на довірливих людей. Але можна захиститися від загрози, якщо дотримуватися базових правил фінансової грамотності:

  • встановити двофакторну ідентифікацію на онлайн-банкінг і грошові операції;
  • використовувати одноразові паролі, які приходять на смартфон;
  • прив’язати номер телефону до персональних даних, аби посилити рівень верифікації клієнта.

Зрозуміло, що заборонено передавати особисту інформацію стороннім особам, вписувати номери карток на невідомих сайтах, клікати на підозрілі посилання в рекламі тощо. Ніколи не можна бути впевненим у правдивості пропозиції, отриманої в месенджері, соціальній мережі чи на електронну пошту.

Тому завжди ретельно перевіряйте джерела повідомлення, читайте відгуки в Інтернеті про компанії чи організації, від імені яких надійшов лист. Це допоможе мінімізувати ризики і вберегти власні фінанси, за якими полюють зловмисники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.